Business is booming.

Ковид кризата със сериозен удар по бизнеса: Всяка пета фирма планира съкращения

0

- Advertisement -

Всяка трета фирма посочва, че замразява плановете си за инвестиции

Всяка пета фирма планира съкращения на персонала през 2021 г. Това показва традиционното проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред нейни членове за очакванията им как ще се развива бизнеса през следващата година. Анкетирани са 765 компании в страната. Само 17% от тях посочват, че може да наемат нова работна ръка догодина.

При първата COVID-вълна близо 100 000 наемни работници бяха съкратени и отидоха на трудовата борса. Впоследствие някои от тях отново намериха работа, но бизнеснагласите показват, че предстои отново увеличение на безработицата заради задълбочаване на коронакризата.

За 43% от анкетираните фирми най-голямо предизвикателство, пред което се изправят е задлъжнялостта, създадена по време на COVID-кризата. Почти същият процент компании се оплакват от прекъсванията на веригите за доставка.

В началото на годината и през пролетта пандемията блокира дейността на много предприятия заради затворени граници между държавите. Някои от заводите, които произвеждат компоненти за автомобилната индустрия у нас например, спряха работа за няколко седмици. Закъснялото организиране на „зелени коридори“ за товарния превоз на суровини и готова продукция доведоха до огромни загуби. Вероятно все още движението на стоки и услуги не е безпрепятствено.

Една трета от фирмите (34%) очакват намаление на продажбите в страната, а 37% – в чужбина. В същото време за 24% от анкетираните е възможен ръст на продажбит . За сравнение, в миналогодишната анкета на БТПП делът на негативните нагласи беше едва 11%, а положителните бяха 44%.

Всяка трета фирма посочва, че замразява плановете си за инвестиции.

Сравнително висок е делът на компаниите, които се притесняват за цените на енергията и суровините догодина – 42%.

Впечатление прави, че доскорошният проблем номер едно за бизнеса в страната – липсата на квалифицирани кадри, е минал на по-задни позиции. 43% от анкетираните сигнализират за този проблем, докато предни години той е бил посочван от почти 2/3 от бизнеса. Това е логично предвид увеличената безработица, предизвикана от пандемията, и по-широкият достъп до кадри, посочват от БТПП. В същото време фирмите са значително по-притеснени от големите разходите за труд.

БТПП

Проучването на БТПП е част от голямо изследване на Европейските търговски палати, проведено сред 58 000 предприятия в 29 държави. Предприемачите навсякъде очакват много тежка година заради спад в производителността и в търсенето.

Европейското икономическо възстановяване няма да бъде бързо, тъй като много предприемачи все още не могат да преодолеят рязкото икономическо влошаване след март. Бизнесът в Европа посочва като най-големи предизвикателства разходите за труд и достъпът и условията за финансиране. Държавите от Южна Европа са особено разтревожени от натрупания дълг в резултат на COVID-19, докато западноевропейските страни акцентират върху липсата на квалифицирани работници.

Автор: Мила Кьосева

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече