Business is booming.

Юлиан Попов: България е на ръба на нова икономическа, политическа и технологична епоха

0

- Advertisement -

Публикацията е от фейсбук страницата на бившия екоминистър Юлиан Попов

България е на ръба на нова икономическа, политическа и технологична епоха. Както винаги. Ние винаги сме на някой ръб. Сега обаче, голямата ЕС банкова сметка ни накара всички да заговорим за новата епоха, а правителството да предложи програма за преобразяване на страната.

Въпросната програма за устойчиво възстановяване се обсъжда от всички.

Според мен в това обсъждане често правим няколко грешки, които е добре да поправим, ако искаме да водим смислен разговор:

1. Програмата е начало на ново развитие. Не, не е. Тя е (щедро) допълнение към съществуващи процеси.

2. Програмата няма цели. Има. Има съвсем конкретни цели, но понеже те са написани на последните три страници, коментиращите рядко стигат до тях. Съвсем друг въпрос е дали това са адекватни цели.

3. Програмата е самостоятелна стратегия. Не е. Програмата е допълнение към Стратегия 2030 и няма как да бъде разбрана без нея и без националния бюджет. Та ако някой иска да коментира, ще трябва да чете поне три документа от край до край.

4. Парите ще ни извадят от тежкото положение. Не няма, по две причини. Първо, положението не е тежко. Второ, има много напълно легитимни и добре изглеждащи начини тези пари да се пропилеят до стотинка.

5. В иновациите и индустрията тръгваме от нулата. Не, не тръгваме от нулата. България има значителен индустриален дял в икономиката си (над средноевропейския), поради което се намира и на относително прилично равнище в иновационните индекси. Съвсем друг въпрос е дали това ни стига, искаме ли нещо повече или нещо по-различно.

6. Колкото и да обсъждаме, парите ще ги откраднат. Не, никой няма да открадне парите. Проблемът не е в това, че някой ще ги открадне, а в това, че парите ще бъдат усвоени напълно законно, а не инвестирани умно. Крадците отдавна се научиха как се усвояват законно пари. Най-добрият начин да бъде осуетено усвояването е страната да има адекватна инвестиционна стратегия.

7. Важното е да напишем добри проекти. Не, не това е важното. Писането на проектни предложения се превърна в самозадоволяващ се и често напълно паразитен бизнес, който създаде паралелна и често ненужна, но добре платена бюрокрация. Важно е да имаме амбиция за промяна и да използваме тези средства, за да създадем по-добра среда за търговски инвестиции.

Припряният, често и маниакален разговор, който България поведе за европейските фондове е добро пробуждане. Той обаче не бива да остава в рамките на моментното пробуждане (като в любимия ми филм Awakening), а да се превърне в постоянно трескаво търсене на напредък. Тогава и усвоителите ще бъдат изтласкани настрана.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече