Business is booming.

Здравният колапс е факт: Пациент на кислород лежи на стълбите на болница, друг умира на реанимационна маса

0

- Advertisement -

Двама пациенти починаха в рамките на едва няколко часа в новосформираното отделение за COVID-19 в Клиниката по алергология на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив, съобщи БНТ. 

Видео показва как преди това двамата мъже чакат пред сградата, за да бъдат настанени. Единият – на кислородно дишане, а другият – легнал на стълбите. Те са били преносочени от Инфекциозната клиника, където са лекувани предишните дни.

Двамата пациенти – Господи Господинов и Любчо Лалев, чакат повече от 40 минути преди да се свържат с медицинско лице.

Роднините на Господинов все още са в шок. „Съпругът ми е инвалид 100% с чужда помощ, 6 инфаркта, 7 стенда, с три байпаса, рак на бъбреците през ден е на хемодиализа“, каза Мария Господинова, която е съпруга на починалия пациент.

Цяла седмица 61-годишният мъж е бил с температура над 37,4 градуса. Съпругата му опитва да го заведе в болница за прелглед, но получава отказ от няколко места. На 14 ноември тя успява да го транспортира до спешния център в Куклен, откъдето е насочен към Инфекциозна клиника в Пловдив. 

Ние седяхме около два часа, регистриран е на регистратурата, моят мъж вече нямаше сили„, разказа Господинова. Лекарите преценяван и Господин Господинов е преместен в новообразуваното отделение за пациенти с COVID-19 в другата база на болницата. „Приеха го на третия етаж, пеша до горе. В рамките на час той ми се обажда отново и ми казва върнаха ме отново в Инфекциозна, не съм бил за тях.„, добавя жената. 

Господинов остава в Инфекциозна клиника до понеделник, предвиден е за хемодиализа. Тя така и не е направена. По неясни причини отново е взето решение той да бъде транспортиран в отделението за по-леки случаи. „Чакахме повече от 47 минути, търсихме, викахме, нямат носилки, нямат инвалидни колички. Стигнахме между втория и третия етаж аз го виждам, че умира кислородът свърши...“, каза още Господинова. 

В рамките само на няколко минути състоянието на мъжа се влошава. Малко по-късно той умира на реанимационната маса. В известието за смъртта пише, че причината за смъртта е сърдечен арест и че е с положителна проба за COVID-19, факт, за който съпругата му не е била уведомена.

Другият мъж от видеото – пловдивчанинът Любчо Лалев, издъхва часове след Господинов.

Двете семейства обмислят дали да заведат колективен иск срещу Министерството на здравеопазването. Областният управител на Пловдив Дани Каназирева също разпореди да бъде извършена спешна проверка на случая.

От здравното заведение съобщиха, че вече е започнала проверка по случая. В случай, че бъде установено нарушение, ще бъде уведомена и пловдивската прокуратура.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече