Business is booming.

Нарушени ли са правата на пациентите в коронакризата?

0

- Advertisement -

Ще има правни последици за държавата заради заведени дела, прогнозира д-р Мария Петрова, специалист по медицинско право

Българското здравеопазване функционира противоправно. Тази патология, която се наблюдава – разкарването на пациенти между няколко болници, чакането пред кабинетите, обаждането и ходатайството, са неща, които са строго противоправни. От друга страна системата на здравеопазването по една или друга причина не е устроена да функционира по начина, по който законът повелява. И именно тук се завърта порочният кръг.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria адвокат д-р Мария Петрова, специалист по медицинско право.

„Пациентът и близките му могат винаги да си търсят правата по съдебен път, ако бъде отказана медицинска помощ, но тази липса трябва да може да бъде доказана. Болничните лечебни заведения по закон са длъжни 24 часа да оказват медицинска помощ и при спешни случаи от всякакво естество, те не могат да откажат помощ под претекст, че нямат легла или специалисти“, посочи тя.

Според нея налице е сериозен проблем с хронично и онкологично болните, тези на хемодиализа и тези на животоподдържащо лечение.

„Този проблем произтича от страха за разпространение и лошата подготовка и организация в самите лечебни заведения“, смята Мария Петрова.

По отношение на спирането на плановите операции, адвокатът заяви, че трябва да се прави разлика между тях и животоспасяващите, тъй като те не винаги се припокриват.

„Спирането на плановата дейност е изключително непропорционална, защото, ако имахме добре функционираща система на здравеопазване, самите потоци и лечебни заведения можеха така да се организират, че да лекуват както пациенти с Covid-19, така и тези с други заболявания“, коментира специалистът по медицинско право.

Мария Петрова прогнозира, че ще има правни последици за държавата заради заведените дела за нарушение на пациентските права.

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече