Business is booming.

Лекар: Обидно е българите да плащат за ковид тест, а в Европа държавите ги поемат

0

- Advertisement -

Електронните направления са голям проблем – и досега нямаме право да издаваме такива. Това е обидно и грозно спрямо хората, когато гледаме в Европа как всичко се поема от държавите. Това заяви в „Денят ON AIR“ по Bulgaria ON AIR личният лекар д-р Валентин Янев.

„Не знам дали не става въпрос за икономически интереси кой тест да е платен и кой – безплатен“, коментира д-р Янев. 

По думите му в момента коронавирусът внася припряност в работата на лекарите, която е осезаема.

„Чувства се недостигът на време, сега всичко се решава в крачка. Трудно е да се каже как да овладеем кризата. Ситуацията има обективен и субективен момент – обективният е, че има рязък скок на заболеваемостта във всички страни в Европа, а субективният – не го очаквахме и имаме големи проблеми в доболничната помощ“, обясни лекарят и добави, че не е дошъл да плаши зрителите, но се наблюдава огромна заразяемост. 

Снимка: GPNews

„Почти всеки контактен се оказва с Ковид, почти всеки, който прекрачи прага на кабинета с температура, е с Ковид. Същото е и с обажданията по телефона – накрая се оказват положителни“, разказа д-р Янев.

„Действията ни трябва да са извънредни, пациентите могат да ни звънят по всяко време, някои и аз търся активно. Така успяваме да обхванем много пациенти и да се ориентираме за състоянието им – бързината на лечението също има значение“, каза още той.

Относно назначаването на лечение без посещение в кабинета, лекарят сподели, че изпраща рецепти през различни мобилни приложения, които хората после показват на фармацевта. 

„Ние изписваме антибиотик, но когато това е необходимо. Самоволното взимане на антибиотик е абсолютна грешка“, категоричен беше той. 

По думите му това е сложен вирус, при който пневмонията може да бъде както опашка, така и начало на заболяването. 

„Когато виждам, че човекът се влошава, осъществяваме контакт и правим рентгенова снимка“, посочи д-р Валентин Янев и добави, че инфекцията протича по различен начин при хората, но те трябва да са наясно, че това е сериозно заболяване и е лечимо, когато лекар и пациент действат заедно.

„Последствия могат да останат с месеци, някои от хората ще спадат към групата на хронично болните„, подчерта той.

Попитан дали трябва да се въведат по строги мерки, д-р Янев заяви, че ако хората не разберат, че трябва да се спазват, тогава си заслужава локдаун.

„Ако ги спазват, тогава всички ще си помогнем и ще забавим този процес и по-качествено ще обслужваме болните. Защото този вирус ще ни зарази на 80-85%, но когато стане плавно, здравната система ще посрещне удара и ще покаже адекватно лечение„, отбеляза лекарят. 

На финала той заяви, че би трябвало личните лекари да имат пряка възможност да настаняват хората за лечение на Ковид-19, когато това е необходимо.

Източник: Bulgaria ON AIR.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече