Business is booming.

Нов протест: Лекарски асистенти и фелдшери снемат доверието си от Правителството заради недалновидни и хаотични мерки

0

- Advertisement -

Браншовата организация снема доверието си от правителството и министър Ангелов заради недалновидни и хаотични мерки

Управителният съвет на „Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите“ снема доверието си от правителството и министър Ангелов заради недалновидни и хаотични здравни мерки, свързани с пандемичната обстановка, и смята, че оставката на кабинета е единственият полезен за народа ни акт. Това се казва в позиция на УС на „Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите“ /БСЛАФ/.

Смятаме, че всички методи и средства за нормален диалог с управляващото мнозинство от ГЕРБ и министъра на здравеопазването по отношение статута на професията ни, са изчерпани, посочват от Съюза.

УС на „Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите“ остава в готовност да призове структурите си и колегите в страната за национален протест, се казва още в позицията.

Решенията са взети на заседание на УС на БСЛАФ, проведено на 14 ноември.

В позицията се посочва, че България преживява дълбока здравна криза в тежки условия на пандемия от COVID-19 при сериозен медицински кадрови дефицит, в резултат на липса на адекватна и далновидна здравна политика.

През изминалите години и месеци на управление на ПП ГЕРБ, УС на БСЛАФ всячески е търсил начини за контакти и конструктивен диалог с председателя на Комисията по здравеопазването към Народното събрание д-р Дариткова, но безрезултатно, посочват от Съюза. Демонстрирайки недалновидна и нерационална здравна политика, властта игнорира и направи анонимна една важна и значима за здравеопазването ни медицинска професия – тази на лекарските асистенти/фелдшери, което се отрази негативно на здравната ни система, се казва в позицията.

В настоящия тежък момент на здравна криза тези медици практикуват активно в спешните центрове, където са 70 процента от работещите в тях и са гръбнака на спешната помощ в България; в учебните, социалните и здравни заведения; в структурите на МВР и на Министерство на правосъдието и навсякъде, където държавата е поела отговорността за предоставяне на квалифицирана медицинска помощ. За жалост обаче, управляващите негласно толерират липсата на нормативни уредби, уреждащи упражняването на професията, посочват от БСЛАФ.

От Съюза отбелязват още, че са изминали три месеца от писмото им лично до министъра на здравеопазването Костадин Ангелов с молба за среща и нормален диалог, но са получили „пълна незаинтересованост и игнориране от негова страна“.

Източник: Dir.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече