Business is booming.

Ефект от политиката на ГЕРБ: Бедните у нас все повече, най-рискови – деца и възрастни

0

- Advertisement -

В периода 2013-2019 г. делът на бедните българи се е увеличил, а страната ни няма да изпълни поставената национална цел, а именно броят на живеещите в бедност да се намали с 260 хиляди до края на тази година. Това става ясно от Националната стратегия за намаляване на бедността за следващото десетилетие, публикувана за обществено обсъждане, съобщава БНР.

В документа са заложени следните няколко цели. Към края на 2030 г. средната пенсия трябва да достигне 677 лева при 412 лева през тази година, а минималната пенсия за стаж и възраст да е 428 лева при 250 лева през тази година.

Независимо че се наблюдава намаление в броя на хората, живеещи в бедност, с приблизително 46 хиляди души през 2019 г. спрямо базовата 2008-а, тенденцията показва, че няма как да се постигне желаната стойност бедните в България да намалеят с 260 хиляди до края на тази година и в контекста с кризата с Covid-19, която също оказва влияние.

Все пак, като цел за следващите 10 години в стратегията е записано още, че делът на бедните над 65 години трябва да се стопи с 10 на сто и от сегашните близо 35 да достигне 25% .

Друга важна цел е намаляването на бедността сред децата. Затова догодина е заложено изплащането на универсални детски добавки за всички деца без оглед на доходите в семейството, като се завишават размерите на помощите.

По данни на Евростат България е сред държавите, в които рискът от бедност за населението е над средните европейски нива.

През миналата година в категорията риск от бедност са попадали 2,2 милиона от българите. Най-много те са били във възрастовата група над 65 г. и при децата до 18 г.

През 2019 г. бедните у нас са били 22,6 на сто или 1,586 милиона души.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече