Business is booming.

Дипломати бойкотират режима на работа в МВнР заради Ковид мерките

0

- Advertisement -

Брожения е имало в министерството на външните работи заради режима на работа в условията на пандемия, научи „Сега”. Служители на ведомството, смятащи, че са недостатъчно защитени от COVID-19, са изразили негодуванието си директно пред ръководството на МВнР. И накрая са постигнали известна победа – получили са възможността да работят на смени.

В началото на октомври случаите на заразени с коронавируса в министерството започват да нарастват, което предизвиква силна тревога сред работещите там, разказаха негови служители пред „Сега”. Към края на месеца безпокойството стига дотам, че е пуснато писмо до ръководството на ведомството, подписано от членовете на синдиката на служителите и още 115 служители, сред които са и такива на ръководни длъжности – като директори на дирекции. Дипломатите са обезпокоени, че дори контактните на заразените не са били освободени да работят дистанционно от вкъщи.

От ръководството отстъпват под натиска – министърът Екатерина Захариева подписва заповед на 27 октомври, с която разрешава на работниците и служителите на МВнР да работят по график в домашна среда – иначе казано, на смени. В заповедта, която „Сега” получи по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), изрично се казва, че този режим на работа е само временен – от 2 ноември до 30 ноември 2020 г. Захариева нарежда графикът да се направи така, че работещите да се редуват на ротационен принцип за периоди от по една седмица. Има и изключения – дистанционно няма да работят служители, чиито задачи не могат да бъдат изпълнявани от вкъщи. Преценката за това кой попада в тази група се оставя на съответните ръководители.

От министерството подробно описват предприетите мерки за защита на служителите – забранени са несъществените работни срещи; заседанията с повече от четирима участващи се правят дистанционно; в общите части на сградата на МВнР се носят задължително предпазни средства и се извършва почистване и дезинфекция два пъти дневно и др.

Служители, които са заразени или контактни, трябва да уведомят прекия си ръководител, пише в указанията.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече