Business is booming.

Властта се бори с опашките: Удължава валидността на изтичащите лични документи

0

- Advertisement -

За да избегнат струпването на хора и ново напрежение пред полицейските управления в страната в условията на задълбочаваща се коронавирусна епидемия, управляващите за втори път тази година удължиха срока на валидност на изтичащите документи за самоличност – лични карти, международни паспорти и шофьорски книжки. Както „Сега“ няколко пъти писа през изминаващата 2020 г. трябваше да бъдат подменени над 1.6 млн. лични документи, а в опит да предотвратят хаоса пред гишетата от МВР дори организираха мобилни екипи, които започнаха да приемат заявленията по фирми, големи предприятия, държавни учреждения и др.

С въвеждането на извънредното положение на 13 март ситуацията рязко се промени и тогава се наложи първото 6-месечно удължаване на валидността на изтичащите лични документи, тоест до 13 октомври. Сега депутатите отново удължиха с половин година срока на личните карти и на паспортите, като промениха закона за извънредното положение. Така всички, които са с изтекли документи или им изтичат до края на януари, трябва да си ги подменят до края на юли 2021 г.

За срока на удължаването, личните карти и паспорти са валидни идентификационни документи за самоличност в България, а в чужбина в условията на реципрочност. При искане нова лична карта и паспорт могат да се издават и преди изтичането на удължения срок, предвиждат още законовите промени, които влизат в сила със задна дата – 31 октомври.

Срокът на валидност на шофьорските книжки (свидетелствата за управление на моторно превозно средство), който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 декември 2020 г., се удължава със 7 месеца от датата на изтичане на срока.  Шофьорските книжки ще са валидни не само на територията на страната, а в съответствие с Регламент (ЕС) 2020/698 относно мерките с оглед на избухването на COVID-19.

До този момент 48 държави са изразили готовност за пропускане на български граждани с изтекли документи да се завърнат в България, но при условията на реципрочност.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече