Business is booming.

Социолог: Борисов няма време за „поправителен“ изпит и бърза да овладее икономическата и хуманитарна криза

0

- Advertisement -

Как есенната вълна на COVID-19 се отразява на рейтинга на управляващите? Отговорът дава Боряна Димитрова, социолог с дългогодишна практика в социалните и политически проучвания на агенция „Алфа рисърч“ за Клуб Z.

Рейтингът на управляващите се движи като сърфист по вълните на COVID-19. В самото начало на есенната вълна ГЕРБ възвърна равновесие и се закрепи на гребена ѝ, след срива в най-острата фаза на протестите. В момента, обаче, когато развитието на пандемията се мени с дни и часове, рейтингите са по-нетрайни и от есенното слънце. В крайна сметка, как управляващите ще излязат от водата, ще зависи от цялостната хуманитарна, здравна, икономическа и социална равносметка, с която страната ще премине през пандемията. Безспорно, това ще бъде и един от най-важните фактори, които ще определят вота на избирателите в предстоящите парламентарни избори.

Идва ли краят на ерата Борисов? В каква нова роля ще влезе лидерът на ГЕРБ?

Бойко Борисов е сървайвър и с лекота се възползва от обратите в обществото, за да премине от една роля в друга. Не е изключено и сега да намери такъв модус, но очевидно вече мисли какво ще пише за „ерата Борисов“ в учебниците по история. Той няма време за „поправителни“. Затова му е екзистенциално важно да овладее икономическата и хуманитарна криза. Именно тя, както и играта на президента Румен Радев, ще го тласкат да му се противопоставя, като ще се опитва да влезе в ролята на „обединител“. Дали ще се получи не знам, но това е логиката.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече