Business is booming.

Антикризисно: Резерваците за Нова година са изчерпани, няма страх от Covid-19

0

- Advertisement -

Почти всички места за празнуване на Нова година са вече резервирани, показва справка в онлайн платформите.

Резервираме хижи и къщи за празника най-малко шест месеца предварително, заявиха собственици на места за настаняване в страната пред „Монитор“. Възможностите за резервации са почти изчерпани, а търговци качват цените на кувертите заради новите здравни разпоредби.

Колко ни излиза празника?

Прогнози на ИАОТ сочат, че настаняването излиза средно между 75 и 250 лв. на вечер за един човек.

За 3 нощувки със закуски и вечери във фамилна къща в Банско трябва да броим 280 лв. на човек. В офертата е включена още празничната вечеря и жива музика. Мястото обаче отдавна е резервирано, а като алтернатива собствениците предлагат да настаняват своите в гости в близък семеен хотел.

Сред предложенията в Боровец пък са малки дървени къщички за четирима, чиято цена започва от 273 лв. на вечер без включена храна. Към цената на нощувката задължително трябва да доплатим новогодишен куверт в ресторант – 160 лв. за възрастен и 80 лв. за дете от 4 до 13 години.

„Във всички случаи ще имаме по-високи цени, тъй като и търсенето нараства. Освен на голям интерес, те се дължат и на намаляването на броя на местата“, продължи експертът, като допълни, че кувертите започват от 45 и стигат до 235 лв.

Цените варират спрямо предлаганото меню – докато на места то включва пилешка пържола със сос, на други то може да е патица с кестени.

500 000 на път

Според директора на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов през периода 22 декември – 2 януари на път ще потеглят около 500 000 българи.

„Най-търсени остават къщите за гости, малките семейни хотели и корпоративните хотели, които са добре познати на вътрешния пазар“, смята Драганов.

Макар пандемията от COVID-19 отново да затваря граници и ограничава пътувания, експертът бе категоричен, че няма да липсват българи, които ще прекарат студените почивни дни извън страната. Според него те ще се насочат главно към близки дестинации, където няма задължително изискване за карантина или отрицателен PCR тест.

„Покрай Нова година много хора ще се съберат със семейство и близки, ако мерките го позволяват“, поясни той, като допълни, че за момента налаганите карантини в различни страни са валидни до средата на месец ноември.

Източник: „Марица“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече