Business is booming.

Страх лозе пази: Магистратите поискаха съдебна ваканция до края на годината заради Covid-19

0

- Advertisement -

Общо 34 са съдебните служители са активна коронавирусна инфекция или са под карантина

Мнозинството във Висшия съдебен съвет даде съгласието си за предложението на управляващите за въвеждане на ваканция за съдилищата от 15 ноември до края на годината. Осем от магистратите гласуваха „за“, а трима се обявиха против, предаде lex.bg.

Дебатът за това беше провокиран от постъпило във ВСС писмо от Народното събрание, към което е приложено предложение на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов за промяна на закона за мерките след извънредното положение, с която да се въведе съдебна ваканция до 31 декември. Народните представители на практика поискаха предложението им да бъде съгласувано от съдебните кадровици преди да бъде решено дали ще бъде официално внесено, или не.

По време на обсъждането магистратите се разделиха в позициите си по въпроса. Беше представена справка, според която почти 8% от административните съдии са заразени с коронавирус или са под карантина. Освен това общо 34 са съдебните служители са активна коронавирусна инфекция или са под карантина като контактни на лица със заболяването на територията на цялата страна.

Оказа се, че целият състав на съда във Велики Преслав е или болен, или карантиниран. Докладвано беше писмо от Специализирания наказателен съд, който уведомява, че има трима съдии и 10 служители с положителен тест, което пък е довело и до поставяне под карантина на други магистрати и служители. От спецсъда обясняват, че са затруднени, защото съставът е намален, което пречи на нормалния ритъм на работа.

Към момента обаче адвокатите се обявяват срещу съдебна ваканция и настояват Единният портал за електронно правосъдие да работи, за да имат отдалечен достъп до делата. С декларации излязоха адвокатските колегии в Стара Загора и Смолян, както и от Обединението на свободните адвокати.

За сметка на това председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков подкрепи предложението на управляващите Искам категорично да заявя, че обявяването на съдебна ваканция не е затваряне на съдилища. През последните три дни се наслушах на каквито и да е изказвания, че това е затваряне на съдилища. Не, не е. Не знам защо никога не е имало проблем, когато съдебната ваканция е била от 15 юли“, коментира той. Чолаков е категоричен, че ситуацията е изключително тежка и съдилищата не са подготвени за разглеждане дела при тези противоепидемични мерки. Както във всяка една ваканция, ще се гледат всички дела, които законодателят е разписал да се гледат, има опция и други да се гледат по заповед на ръководителя на съда“, посочи още той.

Съдия Даниела Марчева се съгласи напълно със своя колега. Боян Новански от Съдийската колегия призова да се отложат откритите съдебни заседания, а останалата дейност да продължи. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев от своя страна изрази резерви към идеята за съдебна ваканция. По думите му трябва да се променят правилата за работа в условията на пандемия, като се даде възможност на председателите на съдилища, съобразно обстановката и с оглед броя на заразените и поставените под карантина, да могат да вземат решения за изцяло или частично отсрочване на дела. Магдалинчев добави, че трябва да се мисли и за държавните съдебни изпълнителни, и за съдиите по вписванията, които не могат да „затворят“.

Според Атанаска Дишева също е нецелесъобразно да има ваканция. Тя заяви, че може да се ограничи разглеждането на дела според ситуацията в конкретния район. Според нея законодателната и изпълнителната власти работят пълноценно, като там се създават мерки срещу разпространението. Там работата не спира, а от нас се иска да се съгласим да не се гледат дела в открити съдебни заседания. Това е лишаване от право на реална защита“, каза Дишева.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече