Business is booming.

Скандално! Социално слаби харчат помощите за отопление за смартфони, плазми и скъпи дрехи

0

- Advertisement -

Социално слаби пазаруват с помощите си за отопление плазми, таблети и смартфони вместо дърва и въглища. Други пък изразходват парите за дрехи, храна, цигари и алкохол, показва проверка на „Монитор“.

Така в един от случаите в град Златарица самотен баща, живеещ с двете си дъщери на възраст над 30 години, които през живота си никога не са работили, получили общо около 1 500 лв. помощи за отопление. Семейството повече от година няма ток в къщата си заради неплатени сметки. Още на следващия ден, след като получили помощта за отопление обаче, щерките се появили облечени със скъпи дрехи, прически, професионален грим и с не един, а с по два мобилни телефона всяка. А седмица по-късно в кръчмата бащата започнал да се жалва, че помощите свършили и така и не могли да си платят 30-те лева задължение към енергото и ще стоят трета зима без ток вкъщи.

От Регионалната дирекция на Агенцията за социално подпомагане във Велико Търново уточниха, че извършват своевременно насрещна проверка на всяко подадено заявление за енергийни помощи. Те обаче не могат да контролират имащите право на помощи за какво харчат отпуснатите им средства. Сред най-честите причини за отказ на помощи за дърва са по-голям размер на дохода, наличието на фирма, наличие на втори имот, получено дарение или липса на регистрация в Бюрото по труда, добавиха оттам.

За периода от 1 юли до 23 октомври 2020 г. включително в страната са приети общо 332 763 заявления за целева помощ за отопление през сезон 2020/2021 г. Издадените заповеди за отпускане на помощта са 260 043, на обща стойност 128 929 319,40 лв. В сравнение със същия период на 2019 г. се отчита увеличение на броя на приетите заявления с близо 12,69%, а на отпуснатите помощи с 12,63%, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на „Монитор“.

Оттам припомниха, че помощта се отпуска за период от пет месеца, обхващащ периода от ноември тази година до март 2021 г. включително. Размерът на целевата помощ за предстоящия отоплителен сезон е 99,16 лв. месечно или 495,80 лв. за петте месеца. За миналия отоплителен сезон помощта е била в размер на 93,18 лв. месечно или 465,90 лв. за петте месеца. Достигането на помощта до повече хора в затруднено положение се дължи на предприетите действия за промяна в Наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление през миналата година с оглед осигуряване на по-добра социална закрила на най-уязвимите групи.

Eжегодното увеличение на пенсиите от 1 юли не се отразява на правото на достъп до този вид помощ, тъй като при определяне правото на достъп размерът на пенсиите, определени след 1 юли 2008 г., се намалява с корекционен коефициент. За настоящия отоплителен сезон коефициентът е определен на 1,561, с което се покрива нарастването на пенсиите от 1 юли тази година с 6,7%. За сравнение за миналия отоплителен сезон този коефициент беше 1,463.

Добавката от 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери също не влияе при определяне правото на целева помощ за отопление, тъй като еднократните компенсации към пенсиите не се считат за доход при преценката за отпускане или отказ на социални помощи, обясниха още от Агенцията за социално подпомагане.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече