Business is booming.

При избори днес: ГЕРБ, БСП, Слави, ДБ и Манолова сигурни в Парламента

0

- Advertisement -

При парламентарните избори днес за ГЕРБ биха гласували 27,1% от българските граждани, за БСП–26,3%, за „Има такъв народ“ –18,6%, за ДПС–8,3%, за Обединение „Демократична България“ –7,6% и за „Изправи се. БГ“ –3.9%. Това показват данните от социологическо проучване, проведено през октомври, на Институт „Рего“.

Това означава, че в следващия парламент ще има пет сигурни политичеки субекта – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“, ДПС и Обединение „Демократична България“.

20,3% от участвалите в проучването обаче декларират, че все още не са решили коя политическа сила да подкрепят. Този висок процент предполага, че може да се стигне до съществени размествания в прогнозираните позиции.

Двете водещи интриги, които следват от данните са за първото и четвърто място. ГЕРБ и БСП практически са с изравнени позиции и социологически паритет. Сходна е ситуацията между ДПС и Демократична България, които си оспорват четвъртото място.

„Има такъв народ“ на Слави Трифонов среща сериозни симпатии, но все още е нов и непознат като политически проект, който се свързва единствено с лидера му и медийната му кариера. В този смисъл на партията липсва политическа легитимност.

Все още несъздадения проект на Мая Манолова гравитира около 4%, но е далеч от каквато и да е устойчива прогноза за сигурно попадане в следващия парламент.

Обединените патриоти и „Воля“ много трудно биха се доближили до изборната бариера. „Атака“ и „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов остават под 1%.

Данните показват отчетливо ниско доверие на българските граждани към мнозинството институции.

Нито една не успява да събере повече от половината доверие на избирателите. Пълно и голямо доверие в съд, прокуратура, парламент, правителство и президент имат съответно едва 8,1%, 9,7%, 9,8%, 15%и 31.1% от изследваните лица.

Източник: „Марица“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече