Business is booming.

Министър Ангелов впрегна МВР, таксита и частни линейки в борбата с Ковид-19

0

- Advertisement -

Бусове на полицията, таксиметрови коли и частни линейки да помагат на спешната помощ в София, която се задъхва от лавината болни! За това настоя министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в ефира на bTV.

Новите случаи на COVID-19 у нас са 1803, а направените тестове малко над 7200.

Засега по-голямо затягане на мерките на национално ниво не се обмисля.

COVID отделението е открито в една от столичните болници. Създадено е през последните дни, заради заповедта на здравния министър всяка болница от областите в оранжевите и червените зони да разкрие определен брой легла за COVID пациенти. В това отделение леглата са 15 и скоро трябва да заработи.

Столицата попада в червената, най-рискова зона. Затова всички болници на територията й трябва да заделят 10% от леглата си за ковид-пациенти. За да спазят заповедта тук спешно са обособили един от етажите за COVID. Но това далеч не е достатъчно.

„Досега нашата болница не е работила по специалността вътрешни болести, въпреки че имаме разкрито такова отделение, сега трябва да окомплектоваме нашия екип със съответните специалисти, за да сме полезни на пациентите и да се грижим за тях адекватно“, обяснява д-р Анна Савчева, медицински управител на МБАЛ „Вита“.От думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов пред bTV стана ясно, че не всички болници спазват заповедта му и разкриват легла. Това било нелогично при спрян планов прием и операции.

„Затова нека да ме чуят всички директори на лечебни заведения – няма да има прошка за абсолютно никой, след като в лечебното заведения има свободни легла, няма планови хоспитализации и операции, да разкриват максимален брой легла“, заяви проф. Костадин Ангелов.

В парламента вече е внесено предложение за глоба от 5 000 до 10 000 лева за болници, които в ситуация като сегашната отказват да лекуват COVID пациенти. При повторно нарушение – ще им се прекратява договора с касата.

От Българска болнична асоциация излязоха с насрещно предложение – вместо всички болници да лекуват ковид-пациенти, което крие риск от по-голямо разпространение на заразата, да се обособят една или няколко за всеки район – само за такива пациенти.

„Всички останали заведения не абдикират по този начин те ще са длъжни да командироват персонал в специалните COVID болници“, заяви Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация.

Секторът ще внесе своите контра предложение до министъра утре. Настоява и за среща с него.

Самият той в понеделник има среща с представители на частните линейки и таксиметрова компания, които да помогнат с транспорта на пациенти до болниците в столицата. От МВР вече били осигурени и 25 буса.

Карантината на здравният министър приключва утре и той се връща на работа. Той се закани лично да провери болниците, които не искат да разкриват легла.

Източник: Dir.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече