Business is booming.

Медик: Отмяната на първата карантина на Борисов е нарушение на закона

0

- Advertisement -

„Столичната регионална здравна инспекция наруши закона, като отмени карантината в събота на премиера Бойко Борисов, който е бил контактен на заместник – министъра на регионалното развитие Николай Нанков, независимо, че първите проби на премиера са били отрицателни“, посочи в „Преди всички“ д-р Стойчо Кацаров , председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването и допълни:

Д-р Стойчо Кацаров, снимка: БНР


„СРЗИ няма право да определя срока на карантината, тя се определя от заповедта на здравния министър и тя е 10 дни, така че има нарушение на закона и така са били поставени под риск хората, които са били контактни на премиера.“

По думите на д-р Кацаров няма такъв документ за декарантиниране на лица като лекари и медици на първа линия и хора с обществена дейност, според който документ може да се съкрати срокът на карантината, ако има два отрицателни PCR– теста.

„Срокът от 10 дни е защото в тях може да си отрицателен, но вирусът може тепърва да се развие и ти в тези 10 дни си потенциално опасен за останалите. Между 7 и 10 дни е инкубационният период на вируса и това е смисълът на карантината.“

Според д-р Кацаров не е нужно да се затварят нощните заведения, а трябва да се създадат възможности да се защитят възрастните хора, хората в домовете да не се заразяват.

„Притеснително е, че ние нямаме план за действие срещу вируса, тичаме срещу вятъра…“ посочи още експертът.

Д-р Кацаров заяви, че трябва да се направи преглед на ангажираността на медицинския персонал у нас

„Ние имаме 30 хиляди лекари и още толкова сестри, но едва 5 на сто са ангажирани с лечението и диагностиката на коронавируса.


Тоест ние имаме едно неравномерно разпределение на тежестта в битката с новия вирус – повече хора могат да се ангажират с това и да се търсят резерви, като бъдат стимулирани по някакав начин.

Капацитетът на болниците да разкрият легла за болни с Covid-19 е много по-голям. В първата заподед на министъра трябваше да се разкрият 8 хиляди легла, тоест 4 пъти повече , отколкото са настанените в момента. Капацитетът на здравната ни система е от 50 хиляди легла – тоест резерви има, но трябва да има добра организация как да се използват“.

„Имаме обаче критерий за прием в болница – те са определени със заповед на министъра – хората над 65 всички подлежат на хоспитализация и всички със тежки симптоми, независимо от възрастта. Сега обаче се оказа, че леглата не достигат. Но как всички болници ще лекуват Covid-19?“

Д-р Кацаров твърди, че през тези 6 месеца заплатите на медицинския персонал са намалени, защото лечебните заведения получават 85 % приходи за дейността си от бюджета си по Здравна каса.


„Заплатите им се формират така – те имат базово възнаграждение и върху него всеки месец получават допълнителни средства на база преминал пациент- а сега когато беше спрян месеци плановият прием тези приходи намаляха“.

„90 на сто от дейността на лекарите и сестрите са свързани с планови дейности.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече