Business is booming.

Ивайло Калфин: Свидетели сме на едно безогледно харчене на пари без никаква ефективност

0

- Advertisement -

Свидетели сме на едно безогледно харчене на пари без никаква ефективност от страна на правителството. Това заяви бившият социален министър Ивайло Калфин в „Тази неделя“ по БТВ.

„През септември бюджетът е на излишък, а се предвижда 5 млрд. лв. дефицит. Това означава, че в следващите месеци ще се излеят някакви огромни пари неясно къде“, допълни Калфин.

Това са очевидно пари, които се дават за подкуп на избирателите. Надявам се, да не се хванат, защото те изпразват хазната и после това ще излезе „през носа“, грубо казано, на тези хора, които са с ниски доходи“, заяви бившият социален министър, според когото това е хубав пример за зле похарчени средства„, бе категоричен Калфин.

„Работата на държавата е да дава социални услуги, да предоставя публични услуги, които да могат да се ползват от всички, а не да подхвърля някой лев за 3 месеца, 5 месеца, 1 година“, каза Калфин, според когото средствата, които се дават в момента, се харчат неправилно и несправедливо.

„Подводните камъни са свързани с това, че ще има едно безогледно харчене следващите месеци до изборите, без абсолютно никаква мисъл. Нещо, което никой досега не си го е позволявал в България е да казват: „Ето ние сме осигурили социални плащания и добавки към пенсиите до изборите, после се оправяйте. Това никой не си го е позволявал да го прави, това са дългосрочни политики и този, който в момента управлява, не може да носи държавата за заложник на гърба си или заедно със себе си“, смята Калфин.

Според него пари има, но те не се харчат разумно и целенасочено. В Европа първите месеци на пандемията са се изливали големи пари на засегнатите от кризата, а у нас това не се е случило. Сега вече парите в Европа се харчат целенасочено и пример е Германия, която в момента подкрепя индустрията си. Ивайло Калфин, който в миналото е заемал поста на външен министър, коментира и скандала с посещението на президента в Естония.

„В миналото също е имало напрежение между правителство и президент, но те са оставали на жълтите павета и не са излизали в общественото пространство“, разкри той. Според него правителството иска да пречи на външнополитическите прояви на Радев преди президентските избори и затова е саботирало инициативата за председателството на „Три морета“.

„Формално проблемът не е при президента, защото РЗИ е трябвало да му наложи карантина, след като се е разбрало, че има контакт със заразен“, каза Калфин, но допълни, че „президентът е човек, който цялата страна гледа и да отидеш дори една крачка напред в изпълнението на ангажимента не е лошо. Хората гледат в държавния глава и политиците като пример. Аз си мисля, че той не трябваше да замине“.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече