Business is booming.

Тревожна констатация: Бедността в България няма да бъде намалена въпреки мерките

0

- Advertisement -

Бедността в България няма да бъде намалена дори наполовина въпреки мерките, заяви Зорница Славова от Института за пазарна икономика, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Тя обясни, че бедността е сериозен проблем в България, като целта е намаляване на бедните с 260 хил. 

Трябва целенасочена работа с ясни индикатори. Трябва да се проследява една мярка дали дава ефект„, смята Славова.

Според нея решаването на проблема с бедността минава през образованието и по тази причина са необходими образователни реформи. 

„Докладът на Сметната палата за изпълнението на Стратегия „Европа 2020“ показва, че страната ни не успяла да изпълни поставените цели по отношение на намаляване на бедността. Докладът е унищожителен и показва липса на всякакъв напредък“.

Славова допълни, че основният проблем при изпълнението на Стратегията е липсата на контрол от страна на работните групи.

По думите на госта експертните групи трябва да изготвят анализи относно ефективността на разписаните цели, който ще спомогне за справяне с бедността при четирите най-засегнати групи – децата, пенсионерите, безработните и работещите бедни.  

Директните плащания са моментни решения, които не могат да се прилагат в дългосрочен план за намаляване на бедността„, заяви Зорница Славова от ИПИ.

Източник: bloombergtv.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече