Business is booming.

Управляващите бавят умишлено антикризисни мерки в услуга на колекторите

0

- Advertisement -

Депутатите бавят антикризисни мерки в услуга на колекторите при 240 хиляди безработни, пише Dunavmost.com. С процедурни хватки и оправдания вече втори месец председателят на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Анна Александрова бави вкарването на законопроекта за „Доброволното изпълнение“ в зала за второ гласуване.

Законопроектът касае стотици хиляди граждани и има опасност да бъде забавен достатъчно дълго с цел да не бъде приет от този парламент, чийто мандат изтича след по-малко от пет месеца. Между първо и второ четене са организирани работни групи, които агресивно бяха използвани против законопроекта от говорителите на колекторските фирми.

Практиката показва, че при кредити в малък размер (до 500 лв.) кредиторите се отказват от възможността да търсят правата си по съдебен път, тъй като делата отнемат много време, средства и пари. В тези случаи те прибягват до услугите на фирми за събиране на дългове, които изкупуват кредитите на цена 10-20% от стойността им. От друга страна бързите кредити вкарват хората в спиралата на високи лихвени схеми. И в двата случая през идващата тежка зима хиляди обикновени българи ще бъдат поставени на ръба на оцеляването.

Предложената редакция на чл. 428а от ГКП създава нова процедура, известна като „Доброволно изпълнение“ и урежда отношенията между кредитор и длъжник. Това е глътка въздух за потребителите. Процедурата ще спести на длъжниците плащането на съдебни разноски и начисляването на неясни разходи и лихви. Кредиторите от своя ще спестят време, ресурси и съдебни разходи, някои от които не им се признават впоследствие.

По последни данни безработицата у нас е 7,2%. Близо 240 хиляди души са регистрирани в Бюрото по труда. Действителният брой безработни е по-голям, тъй като част от тях не са регистрирани. България е на трето място в Централна и Източна Европа по показател ръст на равнището нa безработицата. В края на годината се очаква втора вълна безработни, предвид факта че приключва сезонната заетост и се очертава слаб зимен сезон, който ще разчита основно на българския турист. Секторът се базира на сезонна трудова заетост. Ситуацията ще се утежни допълнително, в случай че отново бъдат въведени рестриктивни мерки, които през пролетта затвориха редица бизнеси. Много от тях не успяха да се възползват от държавните стимули.

Асоциацията за защита на потребителите прогнозира ръст на потребителските заеми и бързите кредити през зимните месеци, към които ще прибегнат граждани с ниски или без доходи. Още повече, че първата вълна на безработни беше през месец май. Минималните обезщетения за безработица се изплащат за 4 месеца. Статистиката сочи, че около 20% от приходите в семейството отиват за вода, ток и отопление.

Уважаеми членове на Комисията по правни въпроси,

Тези обстоятелства и неясната перспектива пред световната и родната икономика налагат приемането на гъвкави, практични и облекчаващи живота на българските граждани закони.

Законопроекта за 10-годишна давност за физически лица така и „Доброволното изпълнение“ в контекста на пандемията от Ковид-19 и последвалата икономическа криза, могат да се считат за антикризисни мерки. Разликата между двата Законопроекта е в това, че давността ще даде шанс за нов живот на над 600 хил. души, а „Доброволното изпълнение“ ще запази достойнството на граждани, изпаднали в невъзможност да покрият задълженията си незабавно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече