Business is booming.

Гешев разкри пред депутати как Божков го нарекал „фигурант като президента Радев“

0

- Advertisement -

Главният прокурор обясни в парламента, че е един върховен администратор, който няма намерение, а и няма как да извърши престъпление

„Като го напра’име фигурант като Президента, точно кво ше ни вреди Гешев…“ Тази реплика от телефонен разговор на укриващия се в Дубай хазартен бос Васил Божков цитира главният прокурор Иван Гешев в пленарната зала по време на изслушването на поискания от БСП отчет за работата на прокуратурата.

Ще следим дали това законодателно предложение ще бъде развито, внесено и прието и кои ще бъдат вносители„, каза Гешев. Преди това той изчете статистиката за работата на прокуратурата и направи извод колко добре работи държавното обвинение под неговото ръководство.

След това Гешев обяви подробности по някои от делата, за които в сряда бе питан от БСП в правната комисия. Тогава Гешев се оправда, че няма право да говори без разрешение на наблюдаващите прокурори. До днес беше взел разрешение за част от казусите. Главният прокурор подчерта няколко пъти, че няма задължение да се отчита по дела, но го прави от уважение към парламента и защото прокуратурата е прозрачна. През цялото време той говореше назидателно към депутатите, които го притесняваха с въпроси.

Една от темите бяха преписките, които засягат премиера Бойко Борисов. За тях Гешев посочи, че ще говори схематично, за да не отегчава депутатите.

За „Барселонагейт“ главният прокурор каза, че разполага с пълна справка от проведените действия. Били снети множество обяснения, изискани били справки, имало активна комуникация с партньорските служби. „Резултатът е, че след предоставен контакт с наблюдаващ прокурор, испанските власти вече няколко месеца няма обратна информация. Това не е толкова съществен проблем за приключване на преписката“, каза Гешев. По думите му за края на преписката значение имат ревизии, които се изготвят в момента, както и предстоящите разпити на още няколко лица.

За записите и снимките има две преписки – проверка в спецпрокуратурата и досъдебно производство в Софийската градска прокуратура. Възложени са технически експертни справки, включително е снето обяснение от Борисов, каза Гешев за записите. За разследването за снимките е разпитан Борисов, установяват се и се разпитват множество лица, които са имали достъп до жилището, възложени са експертизи за автентичността на снимките, които не са изготвени.

„Вие месеци наред не можете да разберете кой е записвал премиера на републиката. Ако с такъв темп разследвате кражбата на коли, убий ме, не знам как сте ги намалили. Според мен COVID-19 ги е намалил повече. Според мен вие не вършите работа. Вие доведохте до междуинституционални сблъсъци. И милата г-жа Караянчева не знае премиерът нарекъл ли я е по определен начин или не“, обърна се към Гешев Антон Кутев (БСП).

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече