Business is booming.

Политилог: ГЕРБ управлява на принципа „След мен и потоп“

0

- Advertisement -

„Живеем във времето на големите индулгенции. Всичко е свързано с търсенето на индулгенции – по 50 лева, по 40 лева, на този, на онзи. Обещания за по-високи заплати. Това е нещо, с което очевидно управляващите искат да останат на власт, да си купят спокойствие, да си купят време“. Това мнение изрази пред БНР политологът Петър Чолаков.

Той даде пример с исканата оставка на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, като подчерта, че „БСП и ДПС също се опитват да си купят индулгенции пред избирателите“. БСП иска да демонстрира активност. Вместо да е основен мотор за свалянето от власт на правителството, всъщност тя се занимава със себе си, посочи Петър Чолаков.

„В някаква поза на странна самовглъбеност, която руши и подкрепата за тази партия. Електорално те вървят надолу. Сега се хваща темата за г-жа Караянчева, която изглежда като една удобна топка. Г-жа Караянчева си „изработи“ тази оставка с някои изказвания, които са стряскащи“. ДПС също търси индулгенции, опитва се да докаже, че е на страната на критичното мислене в момента, допълни Чолаков. „Перат имидж“.

Основната тема е оставката на правителството, на главния прокурор и предсрочни избори, не оставката на Караянчева, отбеляза Петър Чолаков. Запитан допуска ли да се стигне до исканата оставка, той посочи, че „всякакви фарсове сме виждали и ако се стигне до това, ще бъде любопитно“.

Според Петър Чолаков се наблюдава арогантност на управляващите, но вървим към редовни избори през пролетта. „Към момента като че ли успяха да овладеят ситуацията управляващите. Любопитното е, че 66% подкрепят, от българските граждани, протестите. Управляващите поеха много сериозен риск. Виждаме, че непрекъснато има ерозия на тяхната електорална подкрепа. Но, както се казва – след мен, ако ще и потоп. Явно това е принцип, по който се управлява в момента“, коментира той в предаването „Преди всички“.

ГЕРБ изглежда плаща жестока цена, а Борисов „отвсякъде се опитва да прави добро поведение – и във вътрешнополитически, и във външнополитически план„, изтъкна още политологът. Съдейки по представения пред парламентарна комисия огромен отчет, главният прокурор Иван Гешев определено няма намерение да си ходи, смята Чолаков.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече