Business is booming.

20 медици са сигнализирали МЗ за неполучени премии по време на епидемията

0

- Advertisement -

Здравният министър направи заявка, че при лош сценарий има готовност да се променят критериите за изплащане на допълнителните възнаграждения

В болниците вече влизат почти 11 млн. лв. допълнително на месец за извънредни възнаграждения от по 1000 лв. за работа на първа линия. През август такъв бонус са получили 7287 души медицински и немедицински персонал от 83 болници (в общата платена сума влизат и осигуровките), показва справка на министерството на здравеопазването, предоставена на „Сега“.

Данни за септември ще има след края на този месец. В информацията липсват служителите на регионалните здравни инспекции, тъй като те са държавни служители и техните бонуси се изплащат на тримесечие, т. е. би следвало да получат накуп парите си за юли, август и септември.

Въпреки че в първите месеци на коронакризата имаше множество сигнали, че бонусите не стигат до всеки работещ с COVID-пациенти, само около 20 души са се оплакали в министерството, че са ощетени. Проверките на МЗ показват, че се касае за служители, които не попадат в целевата група на проекта. Министерството проверява всички сигнали и изисква насрещна информация от лечебните заведения и центровете за спешна медицинска помощ, уверяват оттам.

Парите за медиците на първа линия се изплащат от март, като за първите три месеца бяха платени общо около 20 млн. лв. За тях беше пренасочен ресурс от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, а бюджетът на проекта е 120 млн. лв. Към момента срокът на изпълнение на този проект е 28 февруари 2021 г., но Борисов вече обяви, че парите ще се изплащат до края на следващата година. Здравният министър проф. Костадин Ангелов пък каза преди няколко дни, че допълнителни възнаграждения ще се дават, докато има извънредна обстановка.

Според информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС към момента реално разплатени са 37.1 млн. лв. по проекта. Здравният министър направи още през август заявка, че при лош сценарий има готовност да се променят критериите за изплащане на допълнителните възнаграждения.

„Хората ни вече са изморени, разбираме го и искаме да знаят, че Министерството на здравеопазването стои зад тях“, увери министърът директори на болници. Разчетите на МЗ бяха с бонуси да бъдат подпомогнати над 4500 медици от болници, над 800 служители от РЗИ, 2400-2500 работещи в спешните центрове, 160 медиатори в 70 общини и др.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече