Business is booming.

„Евронюз“: Европейският туризъм е в реанимация

0

- Advertisement -

Представители на туристическия сектор в ЕС са изключително загрижени от въведените ограничителни мерки поради ускореното разпространение на коронавируса. Туристическият сектор представлява около 10% от БВП на Европейския съюз и осигурява на общността около 12% от работните места, съобщава „Евронюз“, цитирана от БГНЕС. 

Френският премиер Жан Кастекс се срещна със служители и собственици на ресторанти и хотели, които му разказаха за трудностите, с които се сблъскват. Дидие Шене, председател на асоциацията на независимите хотелиери, заяви: „Обикновено по това време в планините за ски сезона вече са резервирани от 50% до 60% от местата в хотелите. Към днешна дата цифрата дори не се е доближила до 10%. В планините има хотели, в които хората вече мислят да не отварят. Не са само малките ски курорти. Така че всъщност ние, искам да кажа … сме в реанимация“.

Още преди британският премиер Борис Джонсън да обяви нови ограничителни мерки за борба с коронавируса, представители на британската хотелиерска индустрия заявиха, че ще се обърнат към съда и ще поискат вдигане на местните блокирания, което ще доведе до затваряне на кръчми, клубове и ресторанти. Организацията, която защитава интересите на нощния живот, твърди: няма доказателства, че хранителните заведения допринасят за разпространението на коронавирус.

Както и в други европейски страни, броят на инфекциите нараства и в Португалия. През изминалия ден 1249 души научиха за положителен резултат от теста за коронавирус. 14 са починали. Португалците се страхуват да не се заразят, но изглежда са още по-притеснени от възможността за национална карантина.

“Ако икономиката ни спре отново поради ново блокиране, това ще бъде истинско бедствие.” – каза пред репортери работещият мениджър Мигел Монтейро.

Сега в Португалия е забранено да се събират групи над 10 души, да се продават алкохолни напитки в търговските обекти след осем вечерта, да се пие алкохол на терасите на ресторантите след 20:00 часа, ако клиентът не поръча храна. Дали ограничителните мерки ще бъдат затегнати ще стане известно през следващите дни.

Източник: БГНЕС

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече