Business is booming.

Журналистът Светослав Иванов: Брюксел каза – „ние виждаме какво правите“. Но подтекстът е – каквото и да правите, не можем да ви накажем

0

- Advertisement -

„Не, господа. Подобни неща в България не се случват“. С тези думи пребитият и мъчен в затвора, покритият с рани и синини бивш министър-председател посреща чуждестранните дипломати, които отиват в „Черната джамия“, за да се убедят, че Каравелов е все още жив“. Така започна неделния си коментар в предаването „120 минути“ водещият Светослав Иванов.

Светослав Иванов, снимка: „Епицентър“

Никой не искал да поеме защитата му. Само Алеко Константинов говорел гласовито срещу несправедливите обвинения на обитаващия най-тъмната килия Каравелов. „Господа, тук е България. В нашите затвори не бият“, продължава дори и след години мъченият Каравелов пред чудестранни журналисти. Умира две години, след като става премиер за четвърти път. Погребан е в двора на затвора, най-лошият му спомен. Затвор, който вече е християнски храм – църквата „Свети Седмочисленици“.

Господа, в България такива работи не се случват“, чухме през седмицата и в Европейския парламент, където депутати защитаваха правителството в София от клеймото на корупцията, все същите стари проблеми със съдебната система и клиентелизма. Но не със синини под очите и пукнати ребра, а облечени в скъпи костюми и убедени, че правата партийна линия е правопропорционална на развитието на България.

С думите „В България такива неща не се случват“ Каравелов цели охлаждане на смъртоносните политически страсти, довели до убийството на Стамболов. И нестабилната външнополитическа обстановка около България в онзи момент. В този смисъл прикриването на побоя пред чуждестранните дипломати не е слабост, а опит да спре насилието в страната. Със същите думи, в друг исторически контекст, български евродепутати няма да постигне охлаждане на политическите страсти, а точно обратното – разделението ще стане още по-голямо. Защото Европа отдавна е едно семейство.

Темата „пари срещу реформи“ навлиза във фаза от приказки към бъдещи действия. Това обаче не означава, че подобен наказателен механизъм ще се задейства в обозримо бъдеще. Тази седмица Брюксел каза – „ние виждаме какво правите“. Но подтекстът е – каквото и да правите, не можем да ви накажем, докато не измислим как да наказваме. Как да измерваме състоянието на правовата държава.

Сигналът към България, водена от правителството на ГЕРБ и Патриотите, с нереформираната съдебна система и безотчетният главен прокурор, както дословно пише в резолюцията на страната ни, е знак, че Брюксел вижда поемането на София по стъпките на вече отъпканата пътека от Унгария и Полша. В този смисъл думите „В България такива неща не се случват“ нямат никакво значение.

Автор: Светослав Иванов

Източник: БТВ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече