Business is booming.

Обещано: Пенсиите скачат с до 10% през следващата година

0

- Advertisement -

Правителството изглежда ще приеме предложението на КНСБ ниските пенсии да се увеличат двойно повече от високите, стана ясно от участие на социалния министър Деница Сачева в Нова телевизия тази сутрин. „От 1 юли ще има индексация на пенсиите между 300 и 369 лева с 10%, а за пенсиите над 369 лева – 5%, така че максималната пенсия да надмине 1400 лв.”, обясни Сачева. От думите й се разбра, че идеята за преизчисляване на пенсиите с по-съвременен осигурителен доход по-скоро отпада от дневния ред.

Около 5% е резултатът от швейцарското правило, което взема предвид 50% от ръста на инфлацията и 50% от ръста на осигурителния доход. КНСБ предлага с толкова да се увеличат пенсиите над линията на бедност, която за следващата година е 369 лв. А пенсионерите, които остават под линията на бедност, да получат двойно увеличение от 10%. Така обаче правителството отново ще увеличи изпреварващо пенсиите на хора с по-нисък осигурителен принос. Това противоречи на заявките, че се търси справедлив начин да се увеличат всички пенсии.

Продължават да валят добри новини и за децата, след като 11 години ГЕРБ почти остави във фризера семейните помощи. „Предлагаме да няма подоходен тест и за помощта за 1-ви и 8-ми клас. Предлагаме помощта да стане 300 лева, а не 250 лева, както е в момента“, каза Сачева. Това са помощи, които се изплащат веднъж в годината, но на две части – в началото на първия срок и в началото на втория, за да се гарантира, че детето продължава да посещава часовете. Условието досега беше семейството да има доход до 450 лв. на човек, а срокът за кандидатстване е 15 октомври. Тази учебна година се очаква да бъдат подпомогнати около 44 000 първокласници от общо 59 000, толкова е и приблизителният брой на подпомогнатите осмокласници. Вчера окончателно бе потвърдено от премиера Бойко Борисов, че догодина ще има и детски за всички деца, независимо от дохода на семейството.

Новината, че ще се увеличи помощта за първокласници и осмокласници и ще се полага на всички деца не е съвсем нова – вицепремиерът Марияна Николова я съобщи още през лятото, като обясни, че този ангажимент е записан в средносрочната прогноза. Това обаче повдига въпроса защо управляващите чакаха финала на своя мандат, за да правят такива промени.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече