Business is booming.

Топят ли се парите ни от пенсионните фондове?

0

- Advertisement -

Преди няколко дни излезе доклад на експерти от европейски институт „Бетър финанс“, според който всеки 100 лв., внесени през 2002 г. в частен пенсионен фонд в България, са се стопили до 84 лв. като покупателна способност в края на 2019 г.

По този повод Николай Марев от Управителния съвет на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване обясни, че такъв институт не съществува, а става въпрос за неправителствена организация, която се финансира с европейски средства и няма нищо общо с Европейската комисия, нито с европейските надзорни органи.

Изчисленията, направени в този доклад на „Бетър Финанс“, са направени от Любомир Христов, който е автор и на доклада, подготвен за икономическия социален съвет. Той цитира сам себе си. Дори самият автор си противоречи. Тези изчисления са манипулативни и са неверни. Дори не е обявил методология„, заяви Марев пред бТВ.

Той поясни, че 100 лева, внесени през 2002 г., номинално към 30 юни 2020 г. са 208,95 лева – тоест средствата се удвояват. „Ако извадим от тях инфлацията, натрупана за този период, сумата става 116,91 лева“, допълни Николай Марев.

По думите му стана ясно, че няма такава методология по целия свят, където да се изчисляват реални доходности. „Нито една банка, нито една инвестиционна компания ще ви цитира доходност, която е реална след инфлация. Винаги се цитират нетни доходности след таксите на съответното дружество, инвестиционна компания или банка“, поясни той. 

Относно това, че няма доходност и тя е отрицателна председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че това е манипулация, а втората лъжа е за прекомерните такси.  По думите му тези изчисления на Любомир Христов са вредни, опасни и дори – наказуеми. „Всява се паника и се създава обстановка за национализация на спестяванията на хората“, на мнение е Велев.

От Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване дадоха и примери за постъпили вноски, суми по партидите и реална доходност на клиенти, които са се осигурявали съответно върху минимален, среден и максимален осигурителен доход.

„Показали сме точно колко са вноските и колко са разполагаемите средства по партидата. Цифрите показват, че реалната доходност на човек, който е на минимален доход, има 4029 лева разполагаеми като вноските му са били 3430 лева. Тоест реалната му доходност над инфлацията и таксите, които са взети, е 10% за целия период. На човек със среден осигурителен доход той има разполагаеми около 13-14 000 лева, 11 000 лева от които са вноски, а останалото е доходност. За тези, които се осигуряват на максималния осигурителен доход, имат някъде около 23 000 лева. Доходността и там е положителна“, обясни Николай Марев.

Автор: Елена Кирчева

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече