Business is booming.

Отказ от право на отговор: МВР уточни, че е служебна тайна колко служители охраняват протеста

0

- Advertisement -

Вътрешното министерство няма представа колко командировъчни плати за охраната на 2 септември

Министерството на вътрешните работи не иска да даде отговор колко полицейски служители от цялата страна са били командировани на 2 септември за първия антиправителствен протест под надслов „Велико народно въстание“. В отказа по Закона за достъп до обществена информация на заявление от „Сега“ се казва, че броят на полицаите представлява служебна тайна, тъй като при обстановка на повишени обществени вълнения тази информация би могла да възпрепятства дейностите по опазването на обществения ред в държавата.

От вътрешното министерство по този въпрос отговарят единствено, че командированите служители са от дирекция „Жандармерия“ и областните дирекции. Абсурдно е обаче, че МВР не дава информация и за общия размер на командировачните, които са били изплатени на униформените, изпратени на протеста. Силовото ведемство отговаря, че нито Главна дирекция „Нациолнална полиция“, нито Главна дирекция „Планиране и управление на бюджета“ могат да направят исканата справка.

Така и не става ясно колко е струвало на бюджета на МВР това командироване на полицаи в София. В социалните мрежи се разпространиха снимки на стотици патрулни автомобили да влизат в стройна редица по бул. „Цариградско шосе“. Това остави впечатление, че заради мащабната мобилизация на униформени, редица населени места останаха за няколко дни без адекватно полицейско присъствие и сигурност. В същото време вътрешното министерство твърди в отговора си до „Сега“, че няма изплащани бонуси на полицаи, участвали в охраната демонстрациите на 2 септември, тъй като такива не са предвидени в Закона за МВР, в който са регламентирани възнагражденията.

Без никакви мотиви вътрешното министерство отказва да отговори на „Сега“ извършвана ли е вътрешна проверка дали сред полицаите, които изпълняват служебните си задължения на протеста, има такива, които работят като частни охранители, въпреки че нямат това право. Вместо да даде исканата информация обаче, МВР съобщава, че не е наемало фирма за частна охранителна дейност, както и че външни за системата лица не са участвали.

Без отговор е оставен и въпросът дали има установени нарушения за непозволено използване на помощни средства като бокс от страна на полицейски служители по време на протеста на 2 септември. От МВР изброяват единствено разрешените помощни средства като белезници, палки и др. и в кой закон са регламентирани. В отговора на вътрешното министерство се казва още, че главният секретар Ивайло Иванов е издал заповед на областните дирекция, СДВР, и ГД „Жандармерия“ да организиран строеви прегледи, при които да се извърши проверка на униформеното облекло, пагоните, емблемите, надписите и отличителните знаци.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече