Business is booming.

След 1 млн. смъртни случая – къде се нарежда COVID-19 сред другите пандемии?

0

- Advertisement -

Коронавирусът все още е далеч от щетите, които е нанесъл Испанският грип

На 11 март Световната здравна организация обяви коронавируса за пандемия. Това е едва втората болест през 21 век, която печели този позорен статут. По това време заразените са едва 100 хил., загиналите – по-малко от 5000, а извън Китай вирусът се разпространява напълно необезпокоявано.


Три месеца по-късно COVID-19 е отнел живота на близо 360 хил. души. Толкова са и жертвите на свинския грип H1N1, който плъзва през 2009 г. и е единствената друга болест, която СЗО обявява за пандемия през последните 20 години.

8 месеца след първата смърт, причинена от коронавируса, броят на загиналите вече надвишава 1 млн. Със стигането до този етап ето как COVID-19 се сравнява с други пандемии и големи епидемии от последните години.

През последните 8 месеца от коронавирус са починали повече хора, отколкото всички значими епидемии през този век взети заедно. Сред тях са свинският грип (360 хил.), ебола (11 хил.), MERS (850 души) и SARS (770 души).

Сравнен с големите епидемии от 20 век, коронавирусът обаче заема последна позиция. От Испанския грип, най-страшната болест за онези години, умират 50 млн души, а от СПИН са починали над 30 млн. Смъртните случаи от COVID-19 са само фракция от тези, причинени от двете най-мащабни пандемии на 20 век. През 2017 година случаите на починали хора от СПИН намаляват до под 1 млн. на година, но по време на пика му през 2005 – 2006 година близо 2 млн. души са губели битката с вируса всяка година.

Настоящата смъртност от коронавирус не дава индикация за забавяне, като от април тя остава относително константна. Засега, ако задържи този темп, COVID-19 едва ли ще задмине СПИН-а по брой загинали. Новите случаи на заболели от вируса обаче рязко започват да се увеличават в повече от 70 страни в света.

По-голямата част от тези страни са в северното полукълбо, където експертите се опасяват, че по-студеното време може да доведе до повече смъртни случаи.

Д-р Майк Райън, изпълнителен директор на спешната здравна програма на СЗО, предупреди в петък, че подобни обстоятелства означават, че перспективата за 2 милиона смъртни случая от коронавирус „не е невъзможна“.

Истинският въпрос е: Готови ли сме, колективно, да направим необходимото, за да избегнем този брой?“, запита той.

Сега е времето за действие върху всеки един аспект на този стратегически подход. Не само тестване и проследяване, не само клинични грижи, не само социално дистанциране, не само хигиена, не само маски, не само ваксини. Направете всичко. И освен ако не направим всичко, 2 милиона смъртни случая са не само възможни, но за съжаление много вероятни„, категоричен бе д-р Райън.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече