Business is booming.

Говорителката на Гешев Сийка Милева и прокурорката по делото на Борисов за снимките искат повишение

0

- Advertisement -

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева и Боряна Бецова от градската прокуратура, която наблюдава делото за записите и снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов, са сред кандидатите за 12 свободни места във Върховната касационна прокуратура. Това се вижда от списъка, качен на сайта на Висшия съдебен съвет. Претендентите са общо 169, което означава, че за едно място се борят 14 магистрати, съобщава „СЕГА“.

Сийка Милева, снимка: „СЕГА“

В момента Милева е прокурор в първоинстанционната спецпрокуратура, командирована във Върховната касационна прокуратура от главния прокурор Иван Гешев още с встъпването му в длъжност. Командироването ѝ е мотивирано не само със свободните места във върховната прокуратура, но и с „професионален стаж и опит, ранг на висш прокурор, доказан професионализъм при изпълнение на длъжността“.

Бецова е редови обвинител в Софийската градска прокуратура. През август Прокурорската колегия ва ВСС прие декларация в нейна защита, след като „Свободна Европа“ разказа в публикация за делата, които тя е наблюдавала през годините.

Тя например е прокурорът, отказал да образува разследване по сигнал на „Протестна мрежа“ срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, майка му Ирена Кръстева, мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и бившия телевизионен водещ Николай Бареков. Бецова е и наблюдаващ прокурор по разследването срещу бившия зам.-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров, което катастрофира в съда. По подобен начин се разви и друго публично известно дело, по което работеше Бецова – това срещу бившия външен министър Даниел Митов и бившия му заместник Христо Ангеличин.

През 2015 г. като правосъден министър Христо Иванов поиска срещу Бецова да бъде образувано дисциплинарно дело, но след ожесточена дискусия Висшият съдебен съвет отказа. Части от протокола от заседанието са заличени, за което ВСС се оправдава с тайната на дисциплинарното производство.

Заради прекратяването на преписката по сигнала на „Протестна мрежа“ бившият френски посланик в София Ксавие Лапер дьо Кабан, който имаше отношение към съдебната власт в България, написа в Туитър: „Прокурор Бецова каква ябълка е?“. „Аз нямам никакви задръжки да кажа на този посланик, че Бецова, първо, не е ябълка и, второ, не е гнила. Бецова е добър прокурор. И ако аз тук не защитя този добър прокурор, както и всичките си колеги, е по-добре да си тръгна. Но това удоволствие няма да го доставя, на първо място на Вас“, обърна се Цацаров към Христо Иванов по време на заседанието на съвета.Прокуратурата иска кюлчетата от чекмеджето, за да ги разследваЗлатните кюлчета и пачките с евро банкноти, които се виждат в снимка на чекмеджето в спалнята на правителствената вила „Секвоя“, трябва физически да бъдат в прокуратурата. Единствено по този начинСЕГА / 19.08

Сред кандидатите са и окръжният прокурор на София Наталия Николова и бившият шеф на Специализираната прокуратура Светлозар Костов. За титулярно място ще се пробва и бившият шеф на Софийската апелативна прокуратура Албена Вутова, която в момента също командирована във ВКП. Желаещите са от всички нива – от районно до апелативно, пише lex.bg. 27 от кандидатите са от двете специализирани прокуратури.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече