Business is booming.

Очаквано: Съюзът на съдиите поиска проверка за дисциплинарно уволнение на Гешев

0

- Advertisement -

Според ССБ началникът на държавното обвинение задълбочава кризата на правовата държава

Има ли основания да бъде образувано дисциплинарно производство за уволнението на главния прокурор заради тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Този въпрос поставя на всеки от членовете на Висшия съдебен съвет (без самия Гешев) Съюзът на съдиите в България (ССБ).

Най-голямата магистратска организация в страната иска съветът да направи оценка на публично известните факти за дейността на главния прокурор. Ако ВСС не изпълни конституционната си задача да бъде единствен институционален коректив на главния прокурор, се превръща в самостоятелен фактор за произвол и подриване на върховенството на правото, смятат съдиите.

Според ССБ в резултат на публичното поведение и изказвания на Гешев, както и на негови действия по конкретни наказателни производства, се достигна до задълбочаване на кризата на правовата държава.

ССБ обяснява и защо се намесва в прокуратурата – в демократичните общества съдиите имат дълг да реагират във всеки случай на засягане на основни въпроси, свързани с правовата държава, а институционалната криза с главния прокурор е тъкмо такъв проблем.

И допълват, че заплахата за фундаментите на правовата държава изисква реакцията на съвета, защото той има правомощия да противодейства. ВСС е необходимо всекидневно да убеждава гражданите, че законът се прилага за всички, а висшите административни длъжности на съдебна власт не допускат и най-малкото съмнение за корупция или злоупотреба с власт.

Съюзът е събрал в 6 точки „само някои от фактите“, които ВСС трябва да обсъди.

1. Главният прокурор нарушава законовия принцип, че при осъществяване на дейността си магистратите трябва да са политически неутрални. Той дава политически оценки за част от представителите на политическата опозиция и за обществени процеси от близкото минало (като  извършената преди десетилетия приватизация).

2. Разпространяването от прокуратурата на записи на президента, направени със специални разузнавателни средства, нарушават забраните по НК и Закона за СРС. Уронен ли е престижът на съдебната власт чрез създаване на впечатление за превръщането на прокуратурата в политически властови център, който не зависи от демократични процедури за търсене и реализиране на отговорност, пита ССБ. И още –  може ли главният прокурор да си позволи поведение, необвързано с върховенството на правото и функционирането на правовата държава? Настоява се съветът да огласи разбирането си за приличното и законно поведение на главния прокурор в отношенията му с другите държавни институции – правителството и президента.

3. Прокуратурата вече разполага и със силов инструментариум – Бюрото по защита, което има право да използва оръжие по пряко разпореждане от главния прокурор. „Към главния прокурор беше създадено своеобразно паравоенно образувание, което вече застрашава гражданския мир и правовата държава, защото не кореспондира с адекватен механизъм за възпиране“, пише ССБ. Според тях демонстрацията на силови действия по принудително навлизане и претърсване в президентството са абсолютно неприемливи в правовата държава.

4. Главният прокурор нарушава презумпцията за невиновност още в началото на разследванията, като публично разгласява имената на лицата, които счита, че са извършили престъпления, включително чрез насърчаване на  наблюдаващите прокурори да разгласяват публично материали от разследванията. Това поведение крие опасност от дискредитиране на независимостта и безпристрастността на правосъдието, смята ССБ.

5. Организация търси отговор от ВСС и дали главният прокурор накърни престижа на съдебната власт с изявлението си, че в ползваната към март 2020 г. централизирана електронна система за разпределение на делата „имало корона вирус и че всъщност през последните пет години в България не е имало правосъдие“.

6. ССБ критикува и това, че Гешев дели жертвите на престъпления, тъй като с някои от тях се среща и за това информира пресслужбата на прокуратурата. „Разделението на хората в беда може да създаде погрешната представа в обществото, че ефективното наказателно преследване зависи не от приложението на закона, а от акт на благоволение на главния прокурор в зависимост от конкретните му лични предпочитания, интереси, политическа конюнктура или спекулация с популистки нагласи“, пишат съдиите. И допълват, че освен всичко подобен подход дискредитира самата идея за обективното и безпристрастно правосъдие.

„Магистратите ежедневно упражняват власт, която съществено се отразява върху съдбата на гражданите. Обществото не би се примирило да предостави тази власт в ръцете на лица със спорна почтеност, компетентност или съмнителни лични стандарти“, пишат съдиите.Уважаеми прокурори, надигнете се!Уважаеми колеги прокурори и следователи, В последните години с нарастваща тревога съпреживяваме с Вас разрушителните процеси, дискредитиращи общественото доверие в прокуратурата.СЕГА / 14.07

Организацията напомня, че при избора на Гешев са призовали президента да не подписва указа за назначението му, тъй като цялата процедура, представянето на професионалната биография на кандидата и самото му изслушване не създаваха убеждение, че отговаря на законовите изисквания за нравствени и професионални качества. „Осъзнаването за значителния ресурс на властнически правомощия, включително репресивни, изисква главният прокурор да има публично поведение, което не оставя и следа от съмнение в обществото за агресивност, за пристрастност, за личностни нагласи за силово налагане, самоизтъкване и дискриминиране на отделни граждани или обществени групи“, твърди ССБ.

Това не е първият призив за дисциплинарна проверка на Гешев. Досега обаче съветът остава глух за подобни искания, както и сляп за поведението на началника на държавното обвинение.

Автор: Доротея Дачкова

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече