Business is booming.

Определиха 750 000 лева гаранция за свободата на съпругата на Божков

0

- Advertisement -

Спедсъдът промени мярката на Елена Динева от постоянен арест на парична гаранция. 750 000 лв. е парична гаранция, която определи съдът. Според съда срокът за задържане е прекомерен. Съдът прие, че е налице обосновано предположение за извършените от Динева престъпления, в които тя е обвинена, но смята, че ако бъде удължено още задържането й под стража, това би било необоснована репресия спрямо нея, съобщава Dir.bg.

Динева е в ареста от 7 месеца с обвинение за участие в организирана престъпна група.

Прокуратурата ще протестира, защото настоява Динева да остане в ареста, а пък адвокатите на Динева ще обжалват това определение, защото тя не може да си позволи толкова висока гаранция. Адвокат Людмил Рангелов каза, че Елена Динева е със запорирани сметки и имущество и няма от къде да вземе толкова пари за гаранцията, но не посочи каква гаранция би могла да си позволи тя.

Според адвокатите, Елена Динева е задържана просто защото е съпруга на Васил Божков. Според обвинението обаче – защото тя заедно с Божков и 9 други участници в организирана престъпна група е извършвала редица престъпления – незаконна търговия с културни ценности, укриване на данъци, финансови престъпления и др. подобни.  Освен това прокуратурата твърди, че Динева е била наясно с извършваната от групата разнородна престъпна дейност и много свидетели по делото заявяват, че тя е била „дясна ръка“ на бизнесмена в изгнание.

Решението ще бъде обжалвано и крайното определение ще бъде на Апелативния специализиран наказателен съд след седмица. Ако Елена Динева не си плати гаранцията, няма да може да излезе от ареста.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече