Business is booming.

Политически настроения и заявки за коалиции – какво е управленското бъдеще на ГЕРБ?

0

- Advertisement -

Политическите настроения за евентуални бъдещи политически съглашения и управленски коалиции обсъжда в свой обзорен материал вестник „24 часа“, считан за мнозина от приближен до правителството, но с далеч по-умерен подход за разлика от този на сайтове като ПИК.

Вестникът коментира, че през последните дни най-голямо вълнение във Facebook е предизвикало интервюто на лидера на „Демократична България“ Христо Иванов в „Панорама“. Иванов не изключи възможност за разговори между демократите и ГЕРБ и бъдеща коалиция, но без Бойко Борисов.

Съответно реакциите от Facebook бяха преобладаващо в стил какво е ГЕРБ без Борисов и какво значи нова коалиция с тази партия след тази за втория кабинет на Борисов.

„Какво е ГЕРБ без Борисов? Това предстои да научим. Да видим дали нормалните хора в ГЕРБ, каквито има, ще съумеят достатъчно да се разграничат от това явление и състояние. Аз се съмнявам, но нека да видим. Имa тeми, зa кoитo cмe гoтoви дa рaзгoвaрямe c вcички, нo тoвa нe oзнaчaвa, чe cмe гoтoви дa влeзeм в eднo упрaвлeниe„, коментира самият Иванов.

Същевременно той категорично не видя коалиция с БСП, защото „тя остава червена линия, а председателят ѝ Корнелия Нинова не може да спре да се снима с Тодор Живков“.

Моментално симпатизанти на демократите припомниха поведението на бившия председател на СДС Божидар Лукарски и как той говореше преди второто правителство на Борисов, че коалиция е невъзможна, а след като тя стана факт, се „оправда“, че това било „трик“.

А настроенията към Лукарски, изразени тогава във Facebook, бяха с мотото: „Ти си моята жена, мога да ти искам оставката“. Съответно, Иванов реагира в социалната мрежа и категорично заяви, че иска демократите да спечелят управленски мандат и да променят коренно България, а ГЕРБ „не е годен субект за коалиране“.

Само с „Демократична България“ пък споделя ценностите си новата партия на Цветанов – „Републиканци за България“, стана ясно от признание на лидера ѝ и бивш втори човек в ГЕРБ. Разговори с другите щели да се водят само „ако се наложи“.

Пред БНР Цветанов даде заявка за съдебна реформа, електронно правителство, образование – все неща, за които традиционно говорят точно демократите и то от дълго време, а Цветанов – за пръв път с този ракурс и тон, откакто излезе от ГЕРБ. Цветанов подчерта и друго – че не подкрепя президента Румен Радев, а демокрацията. И го стори, след като беше основно оръжие във вербалните схватки на ГЕРБ с Радев, докато още беше в ГЕРБ.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече