Business is booming.

След своеволията на Ердоган: Задава ли се време разделно за Европейския съюз и Турция?

0

- Advertisement -

Не е тайна, че Ердоган мечтае за възраждането на Османската империя. Той с удоволствие финансира военните си приключения с пари от ЕС, но в Брюксел вече започват да губят търпение. „Има три стари империи, които биха могли да се възродят – Русия, Китай и Турция“, заяви пред Европарламента Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

Той явно възприема Турция като световна сила, чието влияние се простира далеч отвъд държавните граници. Това няма как да не е поласкало самочувствието на Ердоган, още повече, че той отдавна мечтае за нова Османска империя. И не само мечтае, но и действа.

„Берлинер Цайтунг” дава примери с инвазията в Сирия, както и с военната намеса на Турция в Либия. Нараства и напрежението със САЩ. След неуспешния опит за държавен преврат срещу Ердоган през 2016 година, той все по-често се конфронтира с партньорите си в НАТО и заплашва да затвори военновъздушната база в Инджирлик. САЩ отговориха, като увеличиха силите си в базата на остров Крит. Най-новото доказателство за претенциите на Ердоган са турските стремежи за експанзия и в Средиземно море. Там Турция се конфронтира с Кипър и Гърция и настоява за достъп до газови находища. А това докрай опъна нервите на европейците.

Задава ли се време разделно за Европейския съюз и Турция?

Според Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеф Борел Анкара и Брюксел се намират на „исторически кръстопът“. Следващите дни до извънредната среща на европейските лидери ще покажат по кой път ще поеме светът, казва Борел, цитиран от “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. Повод за острите думи на Борел е именно високото напрежение между Турция и Гърция в Средиземно море.

Върховният представител на ЕС нарече “стъпка в правилната посока” изтеглянето на един от турските проучвателни кораби, но предупреди, че ако няма напредък и не бъде възстановен диалогът между Атина и Анкара, ще има сериозни последици. Редица европейски депутати предлагат да бъдат наложени допълнителни санкции на Турция, включително временно преустановяване на митническия съюз и оръжейно ембарго.

Франция и Австрия настояват за засилване на натиска срещу Турция. Германия и Италия засега спират подобни намерения, защото са против нова ескалация на напрежението. Ердоган с удоволствие финансира приключенията си с пари от Европейския съюз, но в Брюксел вече започват да губят търпение, обобщава “Берлинер Цайтунг”.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече