Business is booming.

Кои са (не)възможните политически коалиции в новия Парламент?

0

- Advertisement -

За БСП започва нов исторически етап. Компромисната, консенсуална, отстъпчива БСП, създадена от Луканов и Лилов, вече е в историята, според актуална политическа прогноза от Аналитична мрежа SOPHIA.

След кампанията за пряк избор Корнелия Нинова сломи съпротивата на средните нива в партията, на „бившите“. Има картбланш за действителна смяна на поколенията и обновяване на БСП, според анализаторите.

Освободена от перманентната вътрешна заплаха и борби, Нинова получава реален шанс за нова архитектура на политиката си, но далеч не е сигурно, че ще може да се възползва от него. Хоризонтът ѝ е четиригодишен и в неговите рамки, наред с изграждането на екип от нови млади хора, ще трябва да решава включително и въпроса с отглеждането на наследник. Тънкостта е в това дали ще бъде „силен“ или „силов“ лидер.

Според прогнозата властовото изхабяване на Красимир Каракачанов, а напоследък и на Ангел Джамбазки, съчетано с поддържащата роля, която ВМРО играе в сегашното правителство, понижава шансовете на партията за самостоятелно влизане в парламента. Още повече, че съжителството с „Атака“ отдавна е приключило, а НФСБ са сведени до електорално незначими отломки, посочват те.

Традиционните теми на ВМРО – Македония, роми и т.н. са в дисонанс с основните дискусии в обществото, което означава, че без радикален жест партията е пред тежка ситуация – това обстоятелство като че ли се осъзнава от лидерите на ВМРО.

Какъв би могъл да бъде този жест?

Предизборна смяна на лидера (Джамбазки вместо Каракачанов) е вече недостатъчна. Курс към посредничество в днешната криза и дистанциране от ГЕРБ? Перспективата е несигурна.

От това пряко следва (без да е сигурно) курс към предизборна коалиция с ГЕРБ, което прави много вероятна предизборна коалиция със СДС и ВМРО – „ГЕРБ +“. Зестрата на тези две малки партии е електорално значима, може би около 100 000 гласа.

След осъдителната присъда на Веселин Марешки и с оглед на неговото поведение по време на обсъждането на идеята за ВНС, шансове за влизане в парламента той практически няма.

Предположението, че „Воля“ би могла да се консолидира предизборно с „Възраждане“ и „Атака“ е подкрепено от някои геополитически наблюдения. Точката на замръзване, до която е достигнал Марешки обаче, прави малко вероятно той да бъде поканен в подобно начинание. Това означава, че може да станем свидетели на съюз „Възраждане“ + „Атака“, който да направи опит да прескочи парламентарната бариера.

Вече никой не се съмнява в доскоро сензационното изречение, че партията на Слави Трифонов би могла да бъде поне трета политическа сила. Трифонов избра много необичаен начин за участие в политическия живот в преддверието на изборите: не е на площада, не издига политически лозунги, не води публични преговори, само коментира отстрани и… расте. Позициите, които зае, бяха много промислени и отчасти рисковани: против истерията с коронавируса, против ВНС (идея, която се корени в неговия референдум).

Повечето социолози оценяват тавана му на 600 000 избиратели, което, при определени обстоятелство, може да се окаже достатъчно, за да стане повече от трета сила. Да не говорим, че никой още не го е виждал как действа на самата политическа сцена – как решава за минути току-що възникнал проблем, пишат анализаторите.

За първи път от години десницата е напълно консолидирана под ръководството на Христо Иванов и Атанас Атанасов и има шанс да добавя влияние дори извън познатите мрежи. Това я прави сигурен участник в парламента с поне 300 – 350 000 потенциален електорат. От друга страна тя се намира в пика си и темите, които обсъжда, не изглеждат перспективни за сериозно разширяване на влиянието. Така че всичко над 400 000 гласоподаватели изглежда като неправдоподобен успех. Ако не направят груба грешка, ще са значим участник в политическия дизайн на страната от следващия парламент.

„Отровното трио“ и Мая Манолова: нов политически субект ли са?

„Партията на Мая“ до последния момент би треперила дали е влязла или не е влязла в парламента. „Партия на Отровното трио“, както и да се нарече тя, просто трудно би влязла в парламента. Движение, начело със знакови леви и десни фигури, вече е легитимирано в очите на мнозина. В този случай може да се очаква подобно обединение да получи рамо и от президента Радев.

Прогнозата е на независима аналитична мрежа в състав: Радослав Илиев, Тончо Краевски, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов, Владимир Йончев, Мира Баджева, Явор Дачков. Координатор: Стела Райчева.

Представените вероятности са условни и не отразяват социологическо проучване на общественото мнение, а са обосновани хипотези на база политическата логика. Освен логиката, в политическия процес действат и поредица случайни или извънредни фактори, които могат да дадат влияние.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече