Business is booming.

ГЕРБ настоява за мажоритарен вот в един тур за Велико народно събрание

0

- Advertisement -

ГЕРБ иска при избори за Велико Народно събрание мажоритарния вот да се провежда в един тур, става ясно от внесените предложения преди второто четене на проекта за промени в Изборния кодекс. Текстовете ще бъдат разгледани във вторник в парламентарната правна комисия, а между двете четения всички, с изключение на „Воля“, са внесли проекти за изменения в закона.

Партията на Бойко Борисов настоява за свикване на Велико Народно събрание, за свикването на което управляващите продължават да нямат нужната подкрепа, защото БСП и ДПС са твърдo „против“. Без тях няма как да се съберат нужните 160 подписа.

На този фон управляващата партия дава на заден за спорния си текст изборите да се провеждат в два последователни дни. Идеята за отпадане на този текст се споделя от НФСБ и БСП. Първоначалният проект на ГЕРБ предвиждаше вотът да може да се провеждат в два последователни дни при „обявена извънредна епидемична обстановка“, каквато и в момента е в сила заради коронавируса. Тази идея беше сериозно критикувана както от останалите партии в парламента, така и от юристи.

ЦИК и машинното гласуване

ГЕРБ обаче не се отказва от намерението си да прехвърли изцяло отговорността за машинния вот на ЦИК. Това предложение стана причина вече бившият председател на ЦИК Стефка Стоева, издигната от ГЕРБ, да подаде оставка. Официално тя обяви, че напуска поста „по лични причини“, но до това се стигна след няколко опита от нейна страна да обсъди с управляващите намерението им.

В действащия Изборен кодекс е записано, че в секциите в страната с над 300 избиратели трябва да се гласува само с машини. С внесения миналия месец проект ГЕРБ предлага в тях да може да се гласува и с бюлетини. Между двете четения управляващите не отстъпват от това си намерение.

Новото е заложеният срок от срок 30 дни, в който ресорните контролни агенции да проверят осигурените от ЦИК машини.

Един кандидат може да е и мажоритарен, и в листа

Основната част от предложенията на ГЕРБ между двете четения е посветена на изборите за Велико Народно събрание. Идеята на управляващите е то да бъде избрано чрез смесена избирателна система – 200 депутати чрез пропорционален вот и 200 депутати с мажоритарен вот. Между двете четения от партията са развили по-детайлно идеята си. 

От текстовете се тазбира, че мажоритарният вот ще се провежда в един тур. Очакванията, че както при президентските и кметските избори, този вот ще се провежда в два тура, не се оправдаха. Това означава, че между първия и втория в даден район няма да има балотаж.

Поправките предвиждат един кандидат да може да е едновременно и в пропорционалната листа, и мажоритарен кандидат на дадена партия. ГЕРБ предлага, ако той бъде избран и по двата начина, да заеме мястото си като мажоритарно избран, а на негово място от пропорционалната листа да влезе следващия.

НФСБ не иска смесена избирателна система за ВНС

От предложенията на НФСБ за промени между двете четения се разбира, че народните представители на Валери Симеонов не са съгласни с идеята на ГЕРБ за смесена система.

НФСБ иска народните представители за ВНС да се избират само пропорционално. Мотивирали са искането си с това, че според действащата конституция изборите за Велико Народно събрание се произвеждат по „общия ред“. От партията подчертават, че „общият ред“ е този, по който се избират депутати за обикновен парламент. „Следователно не трябва да се създава специална глава за правила за избор на народни представители във Велико народно събрание“, пише още в мотивите.

БСП иска да се гласува само с машини в секциите с над 300 избиратели

Социалистите пък предлагат на предстоящите избори в секциите в страната с над 300 избиратели да се гласува само с устройства, както е записано и в действащия Изборен кодекс.

От БСП предлагат още пък предлагат Министерският съвет да носи отговорност за придобиването, съхранението, програмирането и логистиката на машините. Те предлагат още тестването и сертифицирането на устройствата да ще може да се осъществява от ДАНС.

Депутатите от партията на Корнелия Нинова, също като НФСБ, предлагат идеята на ГЕРБ за смесени избори за ВНС да отпадне и депутатите за него да се избират само пропорционално.

От ДПС също са внесли предложения между двете четения. Текстовете на практика преповтарят отхвърления в началото на месеца техен законопроект, който за пореден път предвиждаше обезсмисляне на преференциите и за агитация на майчин език. 

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече