Business is booming.

Родители излизат на протест срещу маските в училищата

0

- Advertisement -

Силно препоръчваме по-голяма част от занятията да се провеждат навън, каза образователният министър Красимир Вълчев

Два протеста против маските и изолаторите в училище се готвят родители преди старта на учебната година – на 14 и 15 септември пред МОН и МЗ, съобщи bTV. Демонстрации ще има и в други градове на страната. „Ние не сме някакви екстремисти. Борим се носенето на маски да бъде пожелателно, а не задължително“, обясни един от организаторите на родителския протест в София Милко Божанков.

Той аргументира искането на родителите с това, че „няма нито едно клинично изследване в цял свят за това, че маските предпазват дори на 60%. За сметка на това има много изследвания, които доказват, че маските вредят не само заради въглероден диоксид, но вредят емоционално и психически на децата“.

Божанков обясни, че няма да пусне своите деца, които са в малките класове, с маски на училище. По неговите думи, ако имаше полза от маските, „те вече щяха да са унифицирани и от един материал“.

Моите деца са се срещали с по-опасни вируси от COVID-19″, каза друг организатор на родителския протест – Лили Божкова, която се тревожи повече от това, че маските ще „бъдат компрометирани“, тъй като ще падат на земята, а след това децата пак ще ги слагат на устата си. Очаква се на родителския протест срещу маските в понеделник да се съберат 500 души.

Образователният министър Красимир Вълчев коментира пред БНР първия учебен ден в условията на пандемията.

Силно препоръчваме по-голяма част от занятията да се провеждат навън, докато метеорологичните условия позволяват. Не сме препоръчвали децата да бъдат затворени в класните стаи“, обясни министърът, след като през седмицата се разбра, че на много места се предвижда малките ученици да не напускат класната стая по цял ден, освен за ходене до тоалетната.

Министърът припомни, че се предвижда купуването на 80 хил. устройства, които да влязат в употреба, ако учебният процес в някакъв момент стане временно дистанционен. Той обаче прогнозира, че ако се налага преминаване към дистанционно обучение, то ще е за не по-дълго от 2 седмици.

За разлика от миналата учебна година, през тази ще се пишат отсъствия дори и по време на дистанционно обучение.

„Сравнявайки риска от заразяване в училище, в което се спазват мерки, мисля, че училището ще е едно от най-безопасните места в обществото. Детето може да се срещне с вируса къде ли не. Не можем да направим училищата остров на благоденствие, но можем да намалим риска до приемлива степен“, коментира пред БНР и главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече