Business is booming.

Антикризисен план 2: Европа се изправя срещу риска от втора вълна на COVID-19

0

- Advertisement -

Eвропейското икономическо възстановяване може да се забави при втора вълна на коронавируса

Потребителите все още са неспокойни относно разходите си на фона на увеличаващия се брой на новозаразени и десетките хиляди съкратени служители. Правителствата избягват въвеждането на национални ограничителни мерки, докато навигират в тази деликатна фаза, като вместо това прибягват до частични рестрикции, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

Носенето на предпазни маски за лице е задължително в Париж, Италия затвори нощните клубове, а Германия публикува разширен списък за пътуванията. В Англия премиерът Борис Джонсън издаде забрана за събирането заедно на повече от шест човека, която влиза в сила от следващата седмица.

Снимка: trafficnews.bg


Въпреки хилядите нови случаи от лятото, броят на смъртните случаи и хоспитализираните нараства по-бавно. Това донякъде облекчава натиска върху правителствата за по-строги мерки, но вирусолози предупреждават, че чувството на сигурност може да се окаже измамно.
Заради разпространението на вируса сред почиващи и по-младите средната възраст на заразените в Германия се понижи от 51 години по време на пика на пандемията до 33 години през миналата седмица, сочат данни на института “Робърт Кох”. Подобна тенденция е забелязана навсякъде в Европа.

Ако вирусът отново ускори разпространението си сред по-възрастното население, ситуацията ще се промени, заявиха здравните власти в доклад. Френският здравен минитър Оливие Веран изрази подобна позиция, като заяви, че “Covid-19 не е мутирал магически, за да бъде по-малко тежък”.

Междувременно властите продължават да твърдят, че могат да овладеят ситуацията. Италия, първоначалният епицентър на кризата в Европа, успява да ограничи ръста на новозаразени. Премиерът Джузепе Конте вече заяви, че страната няма да се нуждае от въвеждането отново на строгите ограничения.

Въпреки че германският канцлер Ангела Меркел предупреди наскоро, че пандемията може да се влоши преди да се подобри, властите в Германия са оптимистични, като очакват рецесията да не е толкова сурова, колкото бяха по-ранните прогнози.

Ние вече сме достатъчно добре подготвени за втора коронавирусна вълна и знаем повече за вируса”, коментира Вероника Грим, един от независимите икономически съветници на Меркел. “Ефективната здравна протекция е възможна без нови строги ограничения, които биха били фатални за икономическото развитие”, добавя тя.

Несигурността обаче натежа на европейската икономика. Туристическата индустрия е най-силно засегната, както и пътуванията, след като правителствата преустановиха свободното движение на хора в Европа. След облекчаването на мерките в началото на лятото, авиокомпаниите се насочиха към процес по възстановяване на капацитета си. Европейските превозвачи по-рано сигнализираха, че 75 хиляди работни места могат да бъдат съкратени, ако това е необходимо.

В средата на август Ryanair съкрати графика си за септември и октомври – едва две седмици, след като приведе оптимистичен план в действие. EasyJet последва компанията във вторник, тъй като британското правитество въведе изискване за 14-дневна карантина за завръщащите се от някои гръцки острови, включително Санторини и Крит.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лири отправи критики към правителствата, като посочи, че неефективният им отговор към пандемията създава допълнителни предизвикателства.

“Много е предизвикателно, тъй като европейските правителства, най-вече британското, продължават да раздробяват и променят изискванията си срещу Covid-19”, заяви той в интервю за Bloomberg. “Това до голяма степен е неправилно политическо управление”, добавя ръководителят.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече