Business is booming.

Проф. Михаил Константинов: Не може и предсрочни избори, и машинно гласуване

0

- Advertisement -

Не може да има и предсрочни избори, и машинно гласуване. Това заяви в предаването „Здравей, България“ по NOVA проф. Михаил Константинов, математик и председател на „Информационно обслужване“. Заедно с бившия говорител на ЦИК – Цветозар Томов двамата коментираха въпроса за машинното гласуване.

„Един от въпросите, който се обсъжда, е свързан с така наречените машини за гласуване. По сега действащите текстови във всички секции с над 300 избиратели трябва да има само машини“, посочи Константинов.

По думите му идеята изборите да се проведат в два дни прилича на пазаруването по време на епидемия. 

Първият ден да гласуват по-възрастните, а вторият по-младите. Това се среща в много страни, без да има коронавирус“, поясни Константинов.

Според бившия говорител на ЦИК – Цветозар Томов, има три причини, поради които хората могат да искат машинно гласуване – България има недоверие към честността на изборите, елиминиране субективния фактор при броенето на гласовете и модернизиране на изборния процес.

„Трябва внимателно да бъдат описани процедурите, по които ще се съхраняват изборните книжа. Има значение кога и какви ще са следващите избори. Никъде в законопроекта не се обяснява защо се предлага за Обикновено народно събрание една изборна система, а за Велико – друга. Член 306 има две изисквания към ЦИК. Едното е в един едномандатен район да няма гласоподаватели от различни общини, а другото те да бъдат приблизително равни по обем“, обясни Цветозар Томов.

Двамата коментираха и нестихващата вълна от протести в страната. 

На мен не ми хареса, че сблъсъците се превърнаха в повод за още един публичен сблъсък, в който се обсъжда кой е виновен. Не знам кой е виновен, но знам кой е отговорен – властите. Трябва да се изясни защо се допуснаха сблъсъци при наличието на толкова полиция в центъра на София„, каза още Цветозар Томов.

„Надявам се, че българският народ ще прояви разум и ще решим казуса“, заключи Константинов.

Източник: Vesti.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече