Business is booming.

Българският археолог Размиг Чакърян за най-древните богатства на Армения

0

- Advertisement -

„Армения не е само геноцид и мракобесие. Страната има древни богатства, голяма част от които могат да са отговор на загадката за сътворението на света. Тя крие тайни от световно значение, които чакат да бъдат разгадани.“

Така българският астрофизик и археолог с арменски корени Размиг Чакърян описва родината на своя баща. Проф. Чакърян е роден в Бургас, майка му е българка, а баща му Арсен Чакърян мигрира у нас заедно със семейството си през далечната 1920. 30 години по-късно Арсен се запознава с бъдещата си съпруга – красивата Елена и не след дълго се ражда Размиг.

Когато навършва 20 г., семейството отново се връща в Армения, чиято история го влече от малък. Той става студент по „Археология“, след което защитава докторантура и прави редица проучвания в областта на арменската астрофизика.

„Страната е една от люлките на древната наука. Противно на малката си територия и сравнително малко население, тя е била и е доста активна и в астрономията. Има редица доказателства за астрономически наблюдения, идващи от преди няколко хиляди години“, разказва Размиг Чакърян.

Сред дейностите, оставили следите си на територията на тази мистична страна, са: скалното изкуство, руините на древни обсерватории (два от тях – Карахундж и Мецамор, са особено популярни), древният арменски календар, и най-важното, една от най-големите съвременни обсерватории в региона, Бюраканска астрофизична обсерватория.

Най-завладяващата историческа сграда е Карахундж, или „Арменският Стоунхендж“, който е обект на изследване в една от книгите на Размиг Чакърян. Това е сбор от много камъни, поставени в кръг. В началото се е смятал за религиозен олтар, но в средата на 80-те години за първи път е интерпретиран като археоастрономически паметник. Той е добре проучен и описан от проф. Чакърян и проф. Е. Парсамян.

Българският учен провежда редица изследвания и върху съзвездията.

Смята се, че разделянето на небето на съзвездия е направено преди няколко хиляди години на арменска територия. Според Размиг Чакърян знаците на Зодиака съдържат такива животни, които са живели именно там. „Много е вероятно древните хора да са нарекли съзвездията на животни, живеещи в техните страни, а не познати от други места“, разсъждава проф. Чакърян.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече