Business is booming.

Политолози обобщиха: Борисов и Радев се делегитимират един друг

0

- Advertisement -

Защо мирните протести преминаха в бурна ескалация, коментират специалисти

Сблъсъкът от сряда не е нищо ново от гледна точка на това, което аз мога да кажа като политолог. Ясно е, че има тежка криза на легитимността. Важно е обаче да разграничим тази криза от институционалната такава. Кризата на легитимността е когато хората нямат доверие и не приемат решенията на управляващите. Тази криза минава през поредната фаза“. Това заяви пред Нова тв политологът проф. Румяна Коларова.

Според нея, за протестът в сряда е имало много големи очаквания. Реакцията и последвалите ексцесии са били отговор именно на факта, че оставка няма.
Битката е позната – Борисов срещу Радев. Имаме обаче неспособност на елитите да произведат нещо ново. На масата има три сценария. Първи – експертен кабинет в рамките на този мандат, както предложи ДПС. Втората опция е служебен кабинет, а третата е такъв съставен от ГЕРБ“, каза политологът проф. Анна Кръстева.

По думите й има изход: Борисов да влезе в историята с едно достойно излизане от властта с целия си кабинет, защото са загубили легитимността си и се върви към ново правителство.

По нейно мнение гражданското очакване от политиците е да влизат с проект във властта и да излизат с достойнство.

Тя обясни, че Радев не е човек, който има политическа култура и опит. „Борисов и Радев се делегитимират един друг. Те се наричат антидемократи“, каза проф. Кръстева.

Коларова смята, че трябва да има експертно правителство: „Изходите в парламентарната демокрация зависи от парламентарното мнозиноство. За съжаление в България така са позиционирани политическите сили, защото между тях няма не само диалог, но и чуваемост.“

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече