Business is booming.

Равносметката: 126 задържани, 80 ранени полицаи след сблъсъците снощи, открит е и коктейл „Молотов“

0

- Advertisement -

Протестът в цифри снощи изглежда така – 126 задържани, а от тях 60 човека са с криминално минало. Има над 15 бързи полицейски производства. 80 служители на реда са ранени.

Обстановката в столицата бе изключително динамична и дори, бих казал, тежка за работа от страна на полицейските служители. Всички станахме свидетели на една брутална агресия от страна на част от протестиращите спрямо българските полицаи„, каза на извънреден брифинг Георги Хаджиев, шеф на СДВР, на извънреден брифинг тази сутрин.

След като вчера на няколко пъти протестиращи се опитаха да пробият кордона, да подпалят бали сено, във вчерашната вечер видяхме как в продължение на часова полицейските служители бяха обстрелвани с пиротехнически средства и самоделни взривни устройства, камъни, павета, метални тръби. В резултат на тези действия оперативните ръководители на място прецениха, че за да запазим живота и здравето на служителите, е необходимо част от тази агресивна тълпа да бъде изтласкана и разцепена. Единствената цел беше да запазим живота на нашите служители и на мирно протестиращите граждани“, допълни още той.

„Тактиката ни беше изключително пасивна, изключително щадяща, така че абсолютно подкрепям решенията, които взеха оперативните ръководители на място. В крайна сметка, няма как в продължение на дни организаторите да призовават за сблъсъци с българската полиция и да не се стигне до това. Палатковите лагери като свободна форма на протест в един момент се оказаха добро прикритие за складиране на самоделни взривни устройства, на част от твърдите предмети, които протестиращите хвърляха. В един от тях колегите тази сутрин намериха коктейли „Молотов“, заяви Хаджиев и поясни, че бутилката, която е била пълна с бензин, е открита близо до хотел „Шератон“.

Цената на постигнатия граждански мир вчера е 80 ранени полицаи с различни травматични увреждания и наранявания. Един колега е с фрактура на дясна ръка. Имат изгаряния по лицата, разкъсно-кунтузни рани. Повечето от тях са прегледани в болничните заведения, на част от обгазените им е оказана медицинска помощ на място и те се върнаха в редиците за да изпълняват своя служебен дълг„, обяви шефът на СДВР.

Призивът ни отново е към цялото общество и към гражданите, които имат абсолютното право да протестират – бъдете изключително внимателни и не се потдавайте на криминални лица“, призова той и заяви, че заради това, че палатковите лагери са използвани като склад за оръжия, СДВР е взело решение да ги премахне: „След като от нашето видеонаблюдение установи, че част от самоделните взривни вещества се вадят от палатките, решихме и в 3 ч. започнахме акция по възстановяване на обществения ред и премахване на блокадите както на Софийски университет, така и на Орлов мост.“

Премахването на блокадите е минало без проблеми. Няма арестувани лица.

Източник: Dnes.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече