Business is booming.

Въпреки решение на ВАС: Процентът от ТЕЛК ще зависи от най-тежкото заболяване

0

- Advertisement -

Висок процент на инвалидност, при който са сумирани увреждания на повече от една болест, ще има само за част от хората, преминали ТЕЛК. Събиране на болести в свидетелството ще е възможно само ако болният има поне две заболявания, които носят над 50% инвалидност, съобщава „24 часа“.

Формулата обаче позволява към основното увреждане с над 50 на сто да се добавят до 20% от другите заболявания. Това реши правителството, като отново одобри отменени от Върховния административен съд текстове от методиката за смятане на процентите инвалидност. При по-леките случаи лекарите ще вземат предвид само най-тежкото увреждане и най-високия процент, до който то води. Останалите проблеми ще се вписват в експертизата за сведение.

Според съда не е ясно дали изчислението на процентите по този начин не ощетява инвалидите. Здравното министерство обаче настоява, че автоматичният сбор на проценти при по-леките увреждания не е равносилно на страданията и нуждата от помощ, които имат хората с две диагнози с над 50% увреждания.

Според мотивите им връщането на отменения текст няма да ощети хората, защото съпътстващите болести щели да се вземат предвид при оценките, които водят до социални придобивки. Промяната във формулата влезе в сила преди две години с мотива, че събирането на всички болести ощетява тежките инвалиди.

През 2018 г. общият брой на освидетелстваните и преосвидетелстваните е бил 165 828 души. От тях 8,9% не са получили 50% и съответно право на ТЕЛК. Освидетелстваните за първи път през 2018 г. са били 53 061. От тях до 50% са получили 14,9% от хората. Тази тенденция се запазва и през миналата година, когато 11,5% от хората, явили се пред комисия, са получили 50%.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече