Business is booming.

Доц. Ангел Кунчев: Ваксината за Covid-19 ще е безплатна, но колко ще си я поставят

0

- Advertisement -

Нереалистично е да очакваме, че няма да има коронавирус в училищата, въпросът е да сведем разпространението до минимум, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Нова телевизия, в коментар за старта на учебната година в условията на COVID-19.

Каквото става в обществото, това ще става и в училищата. Ако са ни високи данните за разпространение на COVID-19 в обществото, ако има циркулация на вируса навсякъде, ще го има и в училище. Никой не трябва да си прави илюзията, че при всички мерки, които се вземат, а те са много сериозни, учебните заведения ще бъдат някакъв остров на благоденствието„, допълни той.

По думите му конкретните мерки ще бъдат отразени в плановете, които всяко училище ще направи, защото обстоятелствата са много различни.

При дете с положителен резултат епидемиолог ще определя кръга от контакти, който трябва да се изследва –  дали ще е целият клас или някаква по-малка група зависи от това с кого е общувало по-активно детето, уточни той и добави, че в този случай изследването ще е безплатно.

Контактите на децата не са само в училищата, затова не бива да ги разглеждаме като инкубатори на инфекцията, каза здравният инспектор. По думите му важното е да не се допуска епидемичен взрив от 20-30-50 заразени деца в едно училище. 

Това, което ни притеснява е, че последният месец сякаш тежестта на заболяването стана по-голяма. Не са повече заразените, напротив през от началото на август имахме три седмици с 1500-1600 случая, сега паднаха под 1000. Вчера гледах данните за Европа при нас има спад на заразените с 22%, докато общо за ЕС повишението е с 23%„, каза доц. Кунчев.

Той уточни, че повишената смъртност е проблемът, който анализират експертите, за да установят причината. Според него едното обяснение е, че през последните дни бяха засегнати повече възрастни хора – в социалните домове в Русе, Варна, София.

Ясно е, че ако има ваксина, тя ще е безплатна за всички, които желаят да си я поставят, по-съществено е колко ще решат да го направят„, каза епидемиологът. 

Той обясни, че в момента един човек заразява един и е важно това ниво на разпространение да се задържи.

Доц. Кунчев коментира и аналогиите с развитието на епидемията в Швеция и у нас: „Сравненията със Швеция са цинични – там починаха 6000 души, при нас 500, а и икономиката им пострада почти колкото нашата.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече