Business is booming.

Борисов и Гешев са поканени в ЕП да се обясняват за корупцията

0

- Advertisement -

Инициативата е на Групата за наблюдение на демокрацията, оглавявана от нидерландския евродепутат София ин’т Велд

Българският премиер Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев са били поканени в петък в Европейския парламент на заседание на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, оглавявана от депутата от Нидерландия София ин’т Велд, съобщава „СЕГА“.

Заседанието, което ще се проведе при закрити врата, ще бъде посветено на достигащите до Брюксел новини за мащабна корупция и протекции на най-високо равнище, твърди сайтът EURACTIV.

По информация на електронното издание Борисов и Гешев няма да се появят.

На въпрос на EURACTIV защо българският премиер няма да участва София ин’т Велд е отговорила: „Доколкото знам, Борисов е подал оставка“. След като от сайта са уточнили, че Борисов не се е оттеглил, евродепутатът е казал, че правосъдният министър е подал оставка, и „не е ясно с кого в България може да се разговаря“.

Постоянното представителство (на България към ЕС) търси други събеседници“, казала е тя.

Българското външно министерство е потвърдило, че „ако може“, външният ни министър Екатерина Захариева ще участва виртуално в заседанието.

Освен първия ни дипломат се очаква да се включат заместник-главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Европейската комисията ще бъде представена от Жюлиен Мусние, ръководител на отдел „Граждани, равенство, демокрация и върховенство на закона“, а Венецианската комисия на Съвета на Европа – от Симона Граната-Менгини и от Джанлука Еспозито, ръководител на отдела за действие срещу престъпността на GRECO.

Евродепутатите ще изслушат и представители на гражданското общество от България и един журналист. Това са Красимир Кънев от Българския Хелзинкски Комитет, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита срещу дискриминацията, и Марин Лесенски от институт „Отворено общество“ в София. Журналистът ще е Димитър Стоянов от сайта Биволъ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече