Business is booming.

Колко правосъдни министри изхвърчаха при Бойко Борисов?

0

- Advertisement -

За 9 години на власт и три правителства на ГЕРБ, не всички от които изкараха пълния си мандат от 4 години, се смениха шестима правосъдни министри.

Трима излетяха заради скандали, двама си тръгнаха, просто защото премиерът Бойко Борисов на два пъти подаде предсрочно оставка, и само един – Маргарита Попова напусна Министерство на правосъдието без политически драми, а защото бе избрана за вицепрезидент в тандем с президента Росен Плевнелиев.

Преди ден шестият по ред правосъден министър в правителство на Борисов – Данаил Кирилов хвърли оставка след поредица от скандали, в които се замеси и куп непремерени реплики от негова страна. Общественото недоволство спрямо него е огромно и той си спечели ироничния прякор „Барни Ръбъл“, както е името на популярния анимационен герой от сериала „Семейство Флинтстоун“.

След разговор между коалиционните партньори – ГЕРБ и патриотите ще стане ясно дали оставката му ще бъде приета от министър-председателя, но с оглед на натрупаното обществено недоволство, най-вероятно Бойко Борисов ще се раздели с Данаил Кирилов.

Юристът се задържа на поста година и четири месеца. Той пое Министерство на правосъдието през април 2019 г., след като бившият председател на парламента и неуспял кандидат на ГЕРБ за президент Цецка Цачева подаде оставка. Тя бе принудена да се оттегли заради скандала „Апартаментгейт“, който взе главата и на втория в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Пръв министър на правосъдието в първото правителство на ГЕРБ, което управлява страната от 27 юли 2009 до 13 март 2013 г., е Маргарита Попова. Тя си тръгна достойно от ведомството, тъй като през есента на 2011 г. бе избрана за вицепрезидент и трябваше да подаде оставка.

Мястото й бе заето в края на ноември от Диана Ковачева, която в момента е омбудсман.

Във второто си правителство (7 ноември 2014-14 ноември 2016) Борисов назначава за правосъден министър Христо Иванов, който бе вицепремиер и министър на правосъдието в служебното правителство на Георги Близнашки от 6 август до 7 ноември 2014 г. Настоящият лидер на „Да, България“, който е и в основата на сегашните протести, се оттегли след скандал и подаде оставка в средата на декември 2015 г.

Мястото му бе заето от Екатерина Захариева. Юристката се оказа универсален администратор, тъй като през годините оглави най-различни министерства, а в момента е министър на външните работи.

Кабинетът „Борисов-3“ положи клетва на 4 май 2017 г. с министър на правосъдието Цецка Цачева. Тя си тръгна, а правителството на ГЕРБ, срещу което вече близо 50 дни има протести с искания да подаде оставка, все още се крепи.

Източник: Pirinsko.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече