Business is booming.

Министърът на туризма успокои с дежурни лозунги собствениците за къщи за гости, лишени от държавно подпомагане

0

- Advertisement -

След многото пари и облекчения за туристическия бранш се оказва, че има една ниша, до която те така или иначе няма да стигнат. Става въпрос за къщите за гости –  една нова ниша в алтернативния туризъм у нас. Тя дава възможност за приближаване на гостите до реалния живот в страната – до красотата, но и до неудобствата на хората в планината и на село. Желаещите могат да се включат в работата в домашната ферма, както и да направят дегустации на домашна храна и вино. В много от тези къщи за гости домакините създават домашен уют, сами отглеждат продуктите, с които се хранят, и предлагат автентична местна храна.  

Атрактивна форма на туризъм е, тъй като събира малки групи хора в планината, на чист въздух, откъсване от динамичния градски живот.  

Къщите за гости ги няма  в момента в мерките за защита и подпомагане на туристическия бранш. Те най-често са семейна собственост, с малък оборот и естествено без кой знае какви финансови резерви. 

И второто тримесечие с ограниченията заради коронавируса и карантината е било много критично за тези туристически обекти. 

Естествено сега с въведените облекчения и стремежът да се пътува на малки групи къщите за гости са удобно място за посещение. 

От бизнеса смята, че е добре да се обмислят някакви конкретни стимули или облекчения именно за собствениците на къщи за гости. Според тях положително влияние би оказало и целево отпускане на средства за реклама на по-малките общини. 

Вицепремиерът Марияна Николова преди време разговаря с представителите на Асоциацията на къщите за гости в България. Естествено ги успокои с дежурните лозунги, че се работи за утвърждаване на България като целогодишна туристическа дестинация и именно нашите къщи за гости са много подходящи и за посещения и почивка през четирите сезона.

В момента потребителите имат голям интерес именно към малките хотели и къщите за гости и според информацията в планините тези места са със 100% заетост. Министър Николова съобщи, че според данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) има 3295 къщи за гости с активни профили в системата. От тях 2517 са подавали информация към ЕСТИ при настаняване на туристи. В останалите 778 къщи за гости не е имало посетители. Причините за  това може да са различни – временно затваряне поради сезонност, липса на туристи поради COVID 19. 

Представителите на асоциацията са отбелязали, че се надяват държавата да ги подкрепи в популяризирането на техните продукти и услуги. Според тях е необходима подкрепа за бранша за намаляване на административната тежест и премахване на някои изисквания, които са неприложими вече.

Необходимо е да се търсят иновативни начини за реклама и привличане на посетители. А съчетаването на няколко вида туристически продукта ще подпомогне допълнително за нарастването на интереса към посещенията на къщите за гости и различните региони в страната.

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече