Business is booming.

Икономистът Петър Ганев: Кой може да увери, че една нова конституция ще гарантира социална и правова държава

0

- Advertisement -

Предложението за нова Конституция представлява голям риск за България дори от икономическа гледна точка. Това пише икономистът Петър Ганев в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

В анализа си Ганев посочва, че има три основни фактора, които помагат за по-високия жизнен стандарт и единият може да бъде обобщен като върховенство на правото или върховенство на закона – конституционната рамка, която урегулира стопанския живот в страната.

Свободата на стопанска инициатива, неприкосновеността на частната собственост и закрилата на инвестициите са само част от текстовете в Конституцията, които дават основата на стопанските отношения у нас. Държавният бюджет също стъпва на конституционни текстове – там например е записано, че училищното обучение е задължително, а основното и средно образование в държавните и общинските училища е безплатно. Това не е политика на дадена партия, а конституционен текст„, посочва Ганев.

Според него, сега важното е какво точно иска да направи ГЕРБ с предложението си за промяна на Конституцията. По същество това е предложение за нова Конституция, а това значи потенциално промяна на всичко, подчертава икономистът. „Можем само да си представим какви безумни икономически и бюджетни текстове ще започнат да се предлагат. Дори и дребни редакции на текстове обаче могат да доведат до сериозни промени в стопанската среда.

Ето например в момента държавата не може да отнеме парите на гражданите от втория пенсионен стълб и да ги използва за социални цели. Защото са лични – разбирай неприкосновени, и защото „съвременната конституционна държава не допуска социалната държава да се развива за сметка и в ущърб на правовата държава.

Последното е препратка към преамбюла на действащата Конституцията и е цитат от решението на Конституционния съд от 2011 г., когато бяха отнети лични спестявания от професионалните пенсионни фондове. Никой не може да гарантира, че в една нова конституция това ще е така. Ако например се пренапише чл. 51 от настоящата и общественото осигуряване стане от право в задължение, и се направи препратка към уреждане на това задължение със закон – дали конституционната защита на личните партиди ще е същата?“, казва икономистът.

За да живеем добре, трябва да не задлъжняваме много, но свободата на стопанската инициатива, гарантирана със закона, е основата на просперитета.

Автор: Петър Ганев

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече