Business is booming.

Николай Младенов се произнесе: Дебатът за нова конституция е истеричен

0

- Advertisement -

Според него България наистина има нужда от нова Конституция, в настоящата има много компромиси

Дебатът за нова конституция стана истеричен, заяви Николай Младенов, спряган за следващия премиер на България, пред Нова телевизия . Той e бивш военен министър и дипломат номер 1, специален координатор за Близкоизточния мирен процес към ООН.

Не искам политическата криза да стане междуинституционална, категоричен е той.

В политиката съм научил, че е много лесно да строиш отстрани и да даваш акъл, отговори той на въпроса съветвал ли е премиера Бойко Борисов за излизане от кризата.

България наистина има нужда от нова Конституция. В настоящата има много компромиси. Но има нужда и от много сериозен конституционен дебат. Той трябва да се състои в спокойна среда, в която всички мнения се чуват. Дебатът в момента е истеричен, каза още Николай Младенов.

Той бе категоричен, че у нас има много неща, за които хората да протестират и даде пример, че оставаме най-бедната държава в Европейския съюз, изброи корупция, нарушеното чувство за справедливост, здравна система, състояние на пенсионерите и т.н.

Наистина имаме нужда от рестарт на политическата ни система, но рестарт, който се основава на спокоен диалог, призна Младенов.

За мен има нужда от по-радикални промени. Трябва да се погледне по-сериозно и към парламента – не само към намаляването на броя на депутатите. Например не трябва ли министрите първо да бъдат избирани за депутати, предложи Младенов.

Той отбеляза, че трябва да се погледне функционирането на цялата съдебна система.

Ако наистина искаме рестарт на политическата система, който да промени българския парламентаризъм, съдебната система и функционирането на институциите, има нужда от много сериозен конституционен дебат”, допълни Николай Младенов.

„Този дебат е закъснял, но той трябва да се състои в спокойна среда, в която всички мнения се чуват”, категоричен бе той.

„Влизаме в много труден икономически период, не искам политическата криза, която имаме в момента, да се превърне в междуинституционална”, подчерта още Младенов. Рискът обаче от такава криза е изключително реален, смята той.

„Това, което се вижда отстрани за България, не изглежда добре, но това се променя лесно, ако тръгнем в конструктивна посока”, подчерта Младенов.

Източник: „Епицентър“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече