Business is booming.

Идеята за нова Конституция – хитър ход на ГЕРБ

0

- Advertisement -

Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат.

Коларова смята, че максимално ще се блокира този ход на ГЕРБ, както и ще бъде делегитимиран. Предложението на ГЕРБ е силен ход и срещу президента, по мнението на Коларова. Ако той има проект на Конституция, трябва да го покаже на всяка цена, по мнението й. Тя смята, че трябва да се премахне фигурата на вицепрезидента. Доган и ДПС в сегашния му вариант са проклятие за българската демокрация, каза Коларова. По мнението й демокрацията у нас е с лошо качество.

Проблемът не бил в съдържанието на Конституцията, а в нейното изпълнение

Първан Симеонов също смята, че това с промяна на Конституцията е хитър ход от политическа гледна точка. Борисов се опитва да сключи съюз с народа зад гърба на протеста, убеден е той. Премиерът се опитвал да спечели политическо време.

Наесен Симеонов очаква ескалация на протеста. Най-големият въпрос е какво ще прави сега президентът, изтъкна той.

Интересно е дали ДПС ще подкрепи ГЕРБ. ГЕРБ печели и в двата случая – ако се приеме идеята за нова Конституция и ако не се приеме. Личната неувереност на Борисов разгаря протестите, убеден е Първан Симеонов. Този протест иска оставка и предсрочни избори, но самият протест не е това, което беше, допълни той.

Протестът много заприлича на предизборна кампания, според него. Според Първан Симеонов диалог с протеста трудно ще има, а трябва да се възстанови легитимният дебат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече