Business is booming.

Проф. Янаки Стоилов: ГЕРБ създава безконтролна възможност на ВНС да ни заведе в конституционен тупик

0

- Advertisement -

БСП не подкрепя предложението на ГЕРБ за нова конституция и призовават за категорично противопоставяне срещу „конституционната подмяна“.

Това каза проф. Янаки Стоилов от Националния съвет на БСП по време на пресконференция, цитиран от „Фокус“.

Бившият зам.-председател на парламента обяви, че БСП отхвърля предложението на ГЕРБ за среща по новата конституция.

„Настояваме всички държавни институции да се придържат към своите конституционни и законови правомощия за защита на гражданския мир и приоритетно да гарантират свободни и честни избори за Народно събрание“, каза още Янаки Стоилов.

От БСП призовават гражданите, в това число и социалистите и симпатизантите на партията открито да изразяват своето недоволство.


Проф. Янаки Стоилов запозна медиите със становището на Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група във връзка с предложението за нова конституция.

„Повече от 40 дни в страната подължават протести срещу олигархичната власт на корумпираното управление на България с искане за оставки на правителството, на главния прокурор и провеждане на предсрочни избори. БСП споделя тези искания.

В пореден опит да се задържи на власт председателят на ГЕРБ постави на карта едно от малкото ни достижения през последните десетелития – Конституцията на Република България. Подетата инициатива цели да отклони вниманието. Вместо това рушителите на парламентаризма и конституционализма влизат в ролята на конституционни законодатели. Така нареченият рестарт на политическия модел преследва трайно узаконяване на злоупотребите на властта, които задушават индвидиулното развитие и просперитета на нацията„, посочи проф. Стоилов.

Той отчете, че в позицията на ИБ се посочва, че БСП отстоява развитието на България като република с парламентарно управление. „На основата на конституцията се преодоляха не една и две политически кризи, заради всичко това заставаме в нейна защита“, каза още Стоилов.

Според него управляващите действат на принципа като не изпълняваме конституцията, да я променим съобразно поведението си. Сега опасността е още по-голяма – отпращането на главата за основните права в края на предложения законопроект показва намерение за тяхно бъдещо орязване“, каза още Янаки Стоилов.

„Предложението за уж нова конституция създава безконтролна възможност на едно ВНС да ни заведе в конституционен тупик, а през това време развръзката на политическат акриза ще се задълбочава и всички остри социално-икономически проблеми ще останат открити“, каза още Стоилов.

Източник: „Епицентър“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече